ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ψυχική υγεία των εφήβων και τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς.

Η ψυχική υγεία των εφήβων και τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε

Ο λόγος είναι πως σε εκείνη την ηλικιακή περίοδο, τα παιδιά διέρχονται από πολλές αλλαγές, σωματικές, συναισθηματικές, ορμονικές, σεξουαλικές, διανοητικές και αντιμετωπίζουν προβλήματα, που μερικές φορές μοιάζουν ανυπέρβλητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι σε πολλούς εφήβους, αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές διαταραχές, κάποιες από τις οποίες είναι έως και απειλητικές για τη ζωή.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους είναι διαχειρίσιμη, μιας και τέτοιου τύπου ζητήματα είναι πιο συνηθισμένα από ό, τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 10-20% των εφήβων παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά πολλοί από αυτούς παραμένουν υποδιαγνωσμένοι και δεν αντιμετωπίζονται.

efiva-koritsia.jpg

Και εκεί είναι που δημιουργείται το πρόβλημα, μιας και η μη αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των εφήβων επηρεάζει τη μετέπειτα ζωή τους, βλάπτοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία τους, αφήνοντάς τους ένα «τραύμα» που θα περιορίσει τις ευκαιρίες να ζήσουν μία ικανοποιητική ζωή ως ενήλικες. Η λύση, επομένως, έγκειται στην αναγνώριση των σημείων των προβλημάτων ψυχικής υγείας και στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για ένα πρόσωπο που μπορεί να χρήζει βοήθειας.

Τα κύρια ψυχολογικά προβλήματα στην εφηβεία

Αναφορικά με τα κύρια προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων είναι σημαντικό να αναφερθούν τρία από αυτά: Η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Παρόλο που όλοι μας, σε κάποια στάδια της ζωής μας περνάμε φάσεις μελαγχολίας, η κλινική κατάθλιψη είναι σοβαρό πρόβλημα υγείας, που απαιτεί άμεση θεραπεία, ενώ το ίδιο ισχύει και για την υπερβολική ενασχόληση με τη εικόνα του σώματος, που μπορεί να καταλήξει εμμονική και να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους, καταστρέφοντας την υγεία των εφήβων, ειδικά όσον αφορά στα κορίτσια. Σχετικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η κληρονομικότητα φαίνεται πως παίζει ρόλο στο κατά πόσο ένα άτομο είναι ευάλωτο στις επιδράσεις εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ εκτός αυτού, ορισμένοι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες δοκιμής αλκοόλ και ναρκωτικών από τους εφήβους.

efiveia-autoktonia.jpg

Μια μελέτη που επικαλείται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι: Το 7,1% των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών (περίπου 4,4 εκατομμύρια) έχουν διαγνωστεί με άγχος και το 3,2% των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών (περίπου 1,9 εκατομμύρια) έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Στο υπάρχον ζήτημα φυσικά, ήρθε να προστεθεί και η πανδημία του κορωνοϊού, που επηρέασε σημαντικά την ψυχική υγεία των εφήβων, μιας και μειώθηκε η συναναστροφή τους και η κοινωνικοποίησή τους με άτομα εκτός του οικογενειακού πλαισίου, ενώ συγχρόνως άλλαξε άρδην η καθημερινότητά τους όπως την είχαν συνηθίσει μέχρι την έλευση της πανδημίας.

Όποια και εάν είναι η αφορμή που δημιουργεί σε έναν έφηβο ζητήματα ψυχικής υγείας, ένα είναι το σίγουρο: Η ανοιχτή επικοινωνία αποτελεί βάση υγείας για τους εφήβους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας και να τους δείξουμε τον σωστό δρόμο προς μία πιο υγιή στάση ζωής. Ανεξάρτητα από τη διαταραχή ψυχικής υγείας, από την οποία πάσχει ένας έφηβος, είναι βέβαιο πως όσο νωρίτερα εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η θεραπεία.