ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις της άνοιας στην ψυχική υγεία & τα οφέλη της ψυχοθεραπείας

Προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος, είναι πολύ συχνά στους πάσχοντες με άνοια.

Οι επιπτώσεις της άνοιας στην ψυχική υγεία & τα οφέλη της ψυχοθεραπείας

Σύμφωνα με μελέτες, το 38% των ατόμων με ήπια άνοια, εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με άνοια που υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη, μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία μέσω της ομιλίας, δηλαδή την ψυχοθεραπεία.

Είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί κατά πόσο οι θεραπείες μέσω της ομιλίας μπορούν να είναι χρήσιμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 2.515.402 άτομα που είχαν κλινικά σημαντικό άγχος ή κατάθλιψη και ολοκλήρωσαν μια πορεία θεραπείας μέσω της εθνικής υπηρεσίας «Βελτίωση της πρόσβασης στις ψυχολογικές θεραπείες» (IAPT) στην Αγγλία μεταξύ 2012 και 2019.

Πρόκειται για μια υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας και περιλαμβάνει θεραπείες για το άγχος και την κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της CBT (γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας), της συμβουλευτικής και της καθοδηγούμενης αυτοβοήθειας, με συνεδρίες που γίνονται δια ζώσης ατομικά ή σε ομάδες ή διαδικτυακά.

Τα κλινικά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων των συμμετεχόντων στη μελέτη μετρήθηκαν μέσω ερωτηματολογίου που έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η έλλειψη ενδιαφέροντος για να κάνουν πράγματα, προβλήματα με τον ύπνο και κακή διάθεση.

karkinos-mastoy-therapeia.jpg

Τα κλινικά επίπεδα άγχους βασίζονται σε μια τυπική μέτρηση που θέτει στους ασθενείς ερωτήματα σχετικά με πόσο ανησυχούν ή δυσκολεύονται να χαλαρώσουν.

Οι ερευνητές εξέτασαν όσους είχαν διαγνωστεί με άνοια πριν ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία, δηλαδή 1.549 άτομα.

Χρησιμοποίησαν επίσης μια ομάδα ελέγχου 1.329 ατόμων με παρόμοια χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, κατάθλιψη, σοβαρότητα άγχους κατά την έναρξη της θεραπείας) για να διαπιστώσουν εάν τα οφέλη της θεραπείας για όσους ζουν με άνοια διέφεραν από αυτά για όσους δεν είχαν άνοια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα άτομα με άνοια, η θεραπεία αποδείχθηκε κλινικά ευεργετική και το 63% είδαν μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Το 40% από αυτούς μάλιστα, ανάρρωσαν πλήρως.

Η βασική συγγραφέας της μελέτης Georgia Bell (Τμήμα Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών στο UCL, δήλωσε: «Το άγχος και η κατάθλιψη είναι πολύ κοινά σε άτομα με άνοια. Είναι εξουθενωτικά συμπτώματα και σχετίζονται με χειρότερη πορεία της νόσου τόσο για τους πάσχοντες όσο και για τους φροντιστές τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για τη διερεύνηση της επίδρασης της ψυχοθεραπείας σε άτομα που ζουν με άνοια. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ενώ τα άτομα με άνοια είναι λιγότερο πιθανό να βελτιωθούν ή να αναρρώσουν από αυτά που δεν έχουν άνοια, η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι επωφελής. Κατά συνέπεια, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη χρήση της για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση eClinicalMedicine.