ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Για ποιες ψυχικές διαταραχές αυξάνει τον κίνδυνο

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια διαταραχή του γαστρεντερικού που αφορά έως και το 15% του πληθυσμού.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Για ποιες ψυχικές διαταραχές αυξάνει τον κίνδυνο

Eκδηλώνεται με κράμπες, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια και διάρροια.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι ερευνητές στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, επιβεβαιώνουν τη σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους επαγγελματίες υγείας για την ανάγκη καλύτερου ελέγχου και αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους πάσχοντες από το σύνδρομο.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια νοσηλείες ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε 4.000 νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αυτά, πάνω από το 38% των ανθρώπων που νοσηλεύθηκαν έπασχαν από αγχώδεις διαταραχές και 27% από κατάθλιψη, ποσοστά διπλάσια σε σύγκριση με τον γενικό ενήλικο πληθυσμό.

Άλλες ψυχιατρικές διαταραχές για τις οποίες καταγράφηκε σημαντικά μεγαλύτερος επιπολασμός στους πάσχοντες από ευερέθιστο έντερο, ήταν ο αυτοκτονικός ιδεασμός, η διπολική διαταραχή και οι διατροφικές διαταραχές.

Οι χρόνιες παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έχουν συνδεθεί με αυξημένο άγχος, ανικανότητα για εργασία και άλλα προβλήματα.

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ο λεγόμενος άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Υποπτευόμασταν εδώ και καιρό ότι η δυσλειτουργία του είναι αμφίδρομη, τα συμπτώματα δηλαδή του συνδρόμου πυροδοτούν το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ ψυχικοί παράγοντες συνδέονται με τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Στο μεσεντέριο και τις μεμβράνες εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις νευρικών κυττάρων. Όταν αυτά τα νεύρα αρχίζουν να πυροδοτούν συμπτώματα, είναι πιθανό να προκληθεί νευρικότητα μέσα και γύρω από τον γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Η έκπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα. Η έγκαιρη αξιολόγηση και θεραπεία τόσο του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου όσο και των σχετικών ψυχιατρικών καταστάσεων είναι απαραίτητη», τονίζουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Irish Journal of Medical Science.