ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αντισυλληπτικά: Πότε αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Αντισυλληπτικά: Πότε αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Τα αντισυλληπτικά χάπια αύξαναν τον κίνδυνο κατά 73% τα δυο πρώτα χρόνια χρήσης.

Η νέα ευρείας κλίμακας μελέτη αφορά 250.000 γυναίκες, για τις οποίες αντλήθηκαν στοιχεία από τη UK Biobank, από τη γέννησή τους μέχρι την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, το χρόνο που διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με κατάθλιψη, καθώς και πότε εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχουν λάβει διάγνωση.

Η μέθοδος αντισύλληψης που μελετήθηκε ήταν ο συνδυασμός αντισυλληπτικών χαπιών.

Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που άρχισαν τη λήψη αντισυλληπτικών στην εφηβεία, είχαν 130% υψηλότερη εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ η αύξηση στις ενήλικες χρήστριες έφτανε το 92 %.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης μειώθηκαν όταν οι γυναίκες συνέχισαν τη χρήση μετά τα πρώτα δυο χρόνια.

Οι έφηβες όμως είχαν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης ακόμα και αφού σταμάτησαν να παίρνουν αντισυλληπτικά, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στις ενήλικες χρήστριες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν καλή ανοχή στις ορμόνες που περιέχουν τα αντισυλληπτικά, χωρίς να έχουν αρνητικές συνέπειες στη διάθεσής τους.

Τα αντισυλληπτικά δεν συμβάλλουν μόνο στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά και στην πρόληψη παθήσεων όπως ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Κάποιες από αυτές όμως μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη μετά τη χρήση τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Epidemiology and Psychiatric Sciences.