ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αλλαγή ώρας: Οι επιπτώσεις στην υγεία

Οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης της μόνιμης κανονικής ώρας, καθώς, όπως λένε, το βιολογικό μας ρολόι θα συγχρονιζόταν καλύτερα με αυτή.

Αλλαγή ώρας: Οι επιπτώσεις στην υγεία

Οι γιατροί της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM) είχαν δείξει σε μελέτη το 2020 ότι η αλλαγή της ώρας σε θερινή, συνδέεται με «αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων, καρδιαγγειακών συμβάντων και διαταραχών της διάθεσης», καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτή την αλλαγή.

Τώρα ζητούν την κατάργηση της θερινής ώρας, επικαλούμενοι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

«Επειδή επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι, η θερινή ώρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Η μόνιμη κανονική ώρα είναι η βέλτιστη επιλογή για την υγεία και την ασφάλεια», δήλωσε ο Αντίλ Ρίσι, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Ασφάλειας της AASM.

Μελέτη σε περισσότερους από 185.000 Δανούς, διαπίστωσε ότι τα καταθλιπτικά επεισόδια αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10% κατά τη μετάβασης από τη θερινή στην κανονική ώρα. Η θέση για την κατάργηση της θερινής ώρας υποστηρίζεται επίσης από οργανισμούς όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος.

«Η μόνιμη κανονική ώρα βοηθά στον συγχρονισμό του βιολογικού μας ρολογιού με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Αυτός ο φυσικός συγχρονισμός είναι βέλτιστος για τον υγιή ύπνο ο οποίος είναι απαραίτητος για την υγεία, τη διάθεση, την απόδοση και την ασφάλεια», δήλωσε ο Τζέιμς Ρόουλεϊ, πρόεδρος της AASM.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε τον νόμο The Sunshine Protection Act τον Μάρτιο του 2022, ο οποίος θα καταστήσει μόνιμη τη θερινή ώρα στις ΗΠΑ.

Πηγή: Independent