ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διάσειση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας στους νέους

Σινάνη Αικατερίνη

Ένα χρόνο μετά από μια διάσειση, οι έφηβοι και ειδικά τα αγόρια, είναι πιο πιθανό να σκεφτούν, να σχεδιάσουν και να επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν υπέστησαν διάσειση, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Διάσειση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας στους νέους

Αν έχουν υποστεί περισσότερες, αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Τα έφηβα αγόρια που ανέφεραν δύο ή περισσότερες διασείσεις το περασμένο έτος, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν απόπειρα αυτοκτονίας σε σχέση με εκείνους που είχαν μία διάσειση. Ανάλογες πιθανότητες αυτοκτονικής συμπεριφοράς είχαν και τα κορίτσια, ανεξάρτητα από το ιστορικό διάσεισης.

«Αυτό το είδος έρευνας δεν είναι ποτέ εύκολο να συζητηθεί, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ποιος κινδυνεύει και γιατί», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Steven Broglio, διευθυντής του Κέντρου Διάσεισης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας διάσεισης και των αυτοκτονικών συμπεριφορών σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών γυμνασίου των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Jacob Kay, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, είπε ότι ήταν ήδη γνωστό ότι οι εγκεφαλικές κακώσεις μπορούν να επηρεάσουν ή να επιδεινώσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία της αξιολόγησης της ψυχικής υγείας τόσο μεταξύ των αγοριών όσο και των κοριτσιών που έχουν υποστεί διάσειση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν υποστεί πολλές διασείσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 17.400 συμμετέχοντες στο Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης Κινδύνων στους Νέους.

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων, με βάση τις αναφορές των ίδιων των εφήβων:

  • Το 15% των μαθητών είχαν ένα ή περισσότερα επεισόδια και το 6% είχαν δύο ή περισσότερα κατά το προηγούμενο έτος.
  • Το 44% των κοριτσιών και το 24% των αγοριών ανέφεραν ότι αισθάνονται θλίψη ή απελπισία.
  • Το 24% των κοριτσιών και το 13% των αγοριών έκαναν αυτοκτονικές σκέψεις.
  • Το 19% των κοριτσιών και το 10% των αγοριών ανέφεραν ότι σχεδίαζαν να αυτοκτονήσουν.
  • Το 10% των κοριτσιών και το 5% των αγοριών ανέφεραν ότι έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας και το 3% των κοριτσιών και το 1% των αγοριών ανέφεραν ότι υπέστησαν τραυματισμό κατά την απόπειρα.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στην ψυχική υγεία των νέων, ειδικά εκείνων που έχουν υποστεί διάσειση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Athletic Training.