ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας κυμαίνεται ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι γυναίκες γνωρίζουν ότι η διάθεσή τους μπορεί να αλλάξει με τον έμμηνο κύκλο και τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό ισχύει και για τις αυτοκτονικές σκέψεις.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας κυμαίνεται ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο
Bigstock

Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα, βοηθώντας στο να εντοπίζουμε πότε μπορεί μια γυναίκα να είναι πιο ευάλωτη σε αυτοκτονικές σκέψεις, ώστε να μπορούμε να την προστατεύσουμε καλύτερα.

“Ως κλινικοί γιατροί, αισθανόμαστε υπεύθυνοι για την προστασία των ασθενών μας από μια απόπειρα αυτοκτονίας, αλλά συχνά δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το πότε πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για την ασφάλειά τους”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Tory Eisenlohr-Moul, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο των ΗΠΑ.

“Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να επηρεάσει πολλές γυναίκες που έχουν αυτοκτονικές σκέψεις, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους μόνους προβλέψιμους επαναλαμβανόμενους παράγοντες κινδύνου που έχει εντοπιστεί για την ανίχνευση του πότε μπορεί μια γυναίκα να προβεί σε απόπειρα αυτοκτονίας”, πρόσθεσε η δρ. Eisenlohr-Moul.

Πώς έγινε η έρευνα

Στην μελέτη, η ομάδα της ζήτησε από 119 γυναίκες να συμπληρώσουν καθημερινές έρευνες για τυχόν αυτοκτονικές σκέψεις που μπορεί να έχουν, ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν, κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός εμμηνορροϊκού κύκλου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι σκέψεις, ο σχεδιασμός και οι απόπειρες αυτοκτονίας ήταν πιο συχνές στην “περιεμμηνορροϊκή” φάση: τις ημέρες ακριβώς πριν και μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Αλλά τα μοτίβα δεν ήταν καθολικά. Τα αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και απελπισίας ήταν πιο κοινά κατά την προεμμηνορροϊκή και την πρώιμη εμμηνορροϊκή φάση.

Όμως άλλες γυναίκες ανέφεραν αυτού του τύπου τις συναισθηματικές αλλαγές σε διαφορετικές ημέρες του κύκλου τους.

“Προηγουμένως, δεν υπήρχαν καλές προβλέψεις για το γιατί ή πότε μια γυναίκα Α είναι πιθανό να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας σε σχέση με μια γυναίκα Β. Δεν είναι όλες οι γυναίκες ορμονοευαίσθητες με τον ίδιο τρόπο στον κύκλο τους, δήλωσε η συν-επικεφαλής της μελέτης, Jordan Barone, διδακτορική φοιτήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Τα πραγματικά ψυχιατρικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι γυναίκες μαζί με τις σκέψεις αυτοκτονίας διέφεραν επίσης.

"Οι συμμετέχουσες διέφεραν και ως προς το ποια συναισθηματικά συμπτώματα σχετίζονταν περισσότερο με την αυτοκτονία. Ακριβώς επειδή ο κύκλος κάνει κάποια ευερέθιστη ή να έχει εναλλαγές στη διάθεση ή να αισθάνεται άγχος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην πρόκληση τάσης για αυτοκτονίας για κάθε γυναίκα”, είπε η δρ. Eisenlohr-Moul.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Psychiatry.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και οι γιατροί τους γνωρίζοντας αυτά τα ευρήματα

Επειδή τα επίπεδα ορμονών, όπως τα οιστρογόνα ή η προγεστερόνη, κυμαίνονται στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού της κύκλου, η στόχευση αυτών των ορμονών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής, μιας κατάστασης που έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές, υποστηρίζουν οι δύο ερευνήτριες.

Το να γνωρίζουμε πότε σε έναν έμμηνο κύκλο μια γυναίκα κινδυνεύει περισσότερο από σκέψεις αυτοτραυματισμού θα μπορούσε επίσης να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθά την ίδια και τον γιατρό της να μειώσουν τους κινδύνους αυτοκτονίας.

“Είμαστε ενθουσιασμένες που χρησιμοποιούμε τις καλύτερες μεθόδους για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μεμονωμένα μοντέλα πρόβλεψης για κάθε άτομο, έτσι ώστε να μην βάζουμε όλες τις γυναίκες στο ίδιο πλαίσιο. Θέλουμε πραγματικά να καταλάβουμε: έχει σημασία ο κύκλος γι' αυτό το άτομο και, στη συνέχεια, πώς ακριβώς έχει σημασία και πώς μπορούμε να παρέμβουμε καλύτερα με βάση αυτές τις πληροφορίες;”, δήλωσε η δρ. Eisenlohr-Moul.

Πηγή: healthday.com