ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς σχετίζεται ο ύπνος με την ανορεξία

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς το πρωί, φαίνεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανορεξία, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Πώς σχετίζεται ο ύπνος με την ανορεξία

Το εύρημα έρχεται σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για άλλες διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η αδηφαγία και η σχιζοφρένεια, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με τους ανθρώπους που είναι «νυχτοπούλια», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τη νευρική ανορεξία ως πρωινή διαταραχή σε αντίθεση με τις περισσότερες ψυχικές ασθένειες που συνδέονται με τις βραδινές ώρες και επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και της αϋπνίας, όπως παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hassan Dashti, ερευνητής στο Τμήμα Αναισθησίας, Εντατικής Θεραπείας και Ιατρικής του πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει μια σχέση μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και του βιολογικού ρολογιού, το οποίο ελέγχει τους κύκλους του ύπνου και επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, ανέφεραν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν τα γονίδια που σχετίζονται ειδικά με την ανορεξία, εξετάζοντας αν τα άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για τη διαταραχή είχαν επίσης την τάση να έχουν συγκεκριμένο κύκλο ύπνου.

Ανακάλυψαν μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ γονιδίων που συνδέονται με την ανορεξία και γονιδίων που σχετίζονται με το πρωινό ξύπνημα και τον πρωινό ύπνο. Η ανορεξία θα μπορούσε να οδηγήσει ένα άτομο να ξυπνάει πολύ νωρίς, ενώ όσο νωρίτερα ξυπνάει κανείς τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο ανορεξίας διατρέχει.

Μια αυξημένη βαθμολογία γενετικού κινδύνου για ανορεξία σχετιζόταν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο αϋπνίας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η ανορεξία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θανάτου μεταξύ των ψυχιατρικών παθήσεων και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, σημείωσαν οι ερευνητές. Οι τρέχουσες θεραπείες για την ανορεξία έχουν ποσοστά υποτροπής έως και 52%.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα αυτά ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την ανορεξία που θα βασίζονται στον ύπνο.

«Οι κλινικές επιπτώσεις των νέων ευρημάτων μας είναι προς το παρόν ασαφείς, τα ευρήματά μας ωστόσοθα μπορούσαν να κατευθύνουν μελλοντικές έρευνες για θεραπείες με βάση τον κιρκάδιο ρυθμό για την πρόληψη και τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας», δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.