ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ποιοι έφηβοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ψυχωσικά επεισόδια

Η ψύχωση είναι μια συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, ασυνάρτητο λόγο και συμπεριφορά, καθώς και από παραισθήσεις που εμφανίζονται σε ψυχιατρικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Ποιοι έφηβοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ψυχωσικά επεισόδια

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι που υφίστανται bullying από τους συνομηλίκους τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών επεισοδίων και εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που θεωρείται «κλειδί» σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του συναισθήματος.

Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται γλουταμινικό οξύ μπορεί να αποτελέσει πιθανό στόχο φαρμακευτικών παρεμβάσεων ενάντια στις ψυχωσικές διαταραχές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο χρησιμοποίησαν μαγνητική φασματοσκοπία (MRS) – απεικονιστική μέθοδος που αποτυπώνει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου – προκειμένου να μετρήσουν στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου (ΑCC) Ιαπώνων εφήβων τα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που παρουσιάζουν ψυχωσικό επεισόδιο ή έχουν σχιζοφρένεια, εμφανίζουν χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα του νευροδιαβιβαστή γλουταμινικό οξύ στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστό ότι παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στη ρύθμιση του συναισθήματος, στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο των γνωστικών λειτουργιών, ενώ το γλουταμινικό οξύ αποτελεί τον νευροδιαβιβαστή που απαντάται σε μεγαλύτερη αφθονία στον εγκέφαλο και εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών όπως η μάθηση, η μνήμη και η ρύθμιση της διάθεσης.

Οι αλλαγές στα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος έχουν συνδεθεί με ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και το άγχος. Έτσι η μέτρηση των επιπέδων του γλουταμινικού οξέος στον ΑCC μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τους μηχανισμούς του νευρικού συστήματος που κρύβονται πίσω από αυτές τις διαταραχές και τη θεραπεία τους.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης αν οι έφηβοι είχαν πέσει θύματα bullying μέσω ερωτηματολογίων στα οποία έγινε στη συνέχεια ειδική ψυχιατρική ανάλυση ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το είδος του μπούλινγκ που είχε πιθανώς υποστεί ο καθένας (π.χ. σωματική ή λεκτική βία), καθώς και την επίδραση που αυτό είχε στην ψυχική υγεία του.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν υποστεί μπούλινγκ εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα υποκλινικών ψυχωσικών συμπτωμάτων στην πρώιμη εφηβεία τους.

Tα συμπτώματα αυτά που περιλαμβάνουν παραισθήσεις, παράνοια και ριζικές αλλαγές στη σκέψη και στη συμπεριφορά, προσεγγίζουν την ψύχωση αλλά δεν πληρούν όλα τα κριτήρια για κλινική διάγνωση ψυχικής διαταραχής όπως η σχιζοφρένεια. Παρά ταύτα, ακόμη και χωρίς επίσημη διάγνωση μπορούν να έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στη λειτουργικότητα και στην ψυχοσωματική υγεία.

«Η μελέτη αυτών των υποκλινικών ψυχωσικών συμπτωμάτων είναι σημαντική προκειμένου να κατανοήσουμε τα πρώιμα στάδια των ψυχωσικών διαταραχών και να εντοπίσουμε τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής νόσου αργότερα στη ζωή τους» ανέφερε ο Ναοχίρο Οκάντα, κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νευροευφυΐας του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο περισσότερα ήταν τα υποκλινικά ψυχωσικά συμπτώματα, τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου στην πρώιμη εφηβεία.

Τα νέα αυτά αποτελέσματα δείχνουν έναν καινούργιο πιθανό φαρμακευτικό στόχο ενάντια στην ψύχωση – τον συγκεκριμένο νευροδιαβιβαστή που αποδεικνύεται «κλειδί» σε ό,τι αφορά την εμφάνιση ψυχωσικών συμπτωμάτων. Ωστόσο και μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να στοχεύσουν την ανισορροπία στα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος, επεσήμανε ο Δρ. Οκάντα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Psychiatry.