ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αυξημένη η ψύχωση στους νέους αν τους συνέβαινε αυτό στον ύπνο ως παιδιά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όσοι βιώνουν χρόνια έλλειψη ύπνου στην παιδική ηλικία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ψύχωση στην πρώιμη ενήλικη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυξημένη η ψύχωση στους νέους αν τους συνέβαινε αυτό στον ύπνο ως παιδιά
Bigstock

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ μελέτησαν αυτόν τον πιθανό συσχετισμό μέσα από μια μεγάλη κοόρτη σε παιδιά ηλικίας μεταξύ από 6 μηνών έως 7 ετών.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες, σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο, είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχωσική διαταραχή στην πρώιμη ενήλικη ζωή και σχεδόν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχωσικό επεισόδιο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν επισημάνει τη σχέση μεταξύ προβλημάτων ύπνου και ψύχωσης σε συγκεκριμένες ηλικίες, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η διαρκής έλλειψη ύπνου σε παιδική ηλικία είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας ψύχωσης.

Η επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Isabel Morales-Muñoz, δήλωσε:

"Είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να υποφέρουν από προβλήματα ύπνου σε διαφορετικά σημεία της παιδικής τους ηλικίας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πότε μπορεί να είναι η ώρα να τους παρέχουμε βοήθεια. Μερικές φορές ο ύπνος μπορεί να γίνει επίμονο και χρόνιο πρόβλημα, και εδώ βλέπουμε σύνδεση με ψυχιατρικές ασθένειες στην ενήλικη ζωή.

Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζουμε πως είναι εφικτό να βελτιώσουμε τα πρότυπα ύπνου και τις συμπεριφορές μας. Αν και η επίμονη έλλειψη ύπνου μπορεί να μην είναι η μοναδική αιτία ψύχωσης στην πρώιμη ενήλικη ζωή, η έρευνά μας δείχνει ότι είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει και είναι κάτι που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι γονείς”.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Psychiatry, βασίστηκαν σε δεδομένα που ελήφθησαν από τη Διαχρονική Μελέτη Γονέων και Παιδιών (ALSPAC), η οποία περιλαμβάνει αρχεία 12.394 παιδιών από 6 μηνών έως 7 ετών και 3.889 έως 24 ετών.

Αν και η συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ύπνου στην παιδική ηλικία και της ψύχωσης στην πρώιμη ενήλικη ζωή ήταν ισχυρή στην μελέτη, οι ερευνητές δεν απέδειξαν αιτιολογική σύνδεση. Άλλοι παράγοντες, που σχετίζονται τόσο με τον παιδικό ύπνο όσο και με την ψύχωση, πρέπει να διερευνηθούν.

Η ομάδα εξέτασε, για παράδειγμα, τη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών για να δει εάν τυχόν βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται για ορισμένες από τις συσχετίσεις μεταξύ έλλειψης ύπνου και ψύχωσης. Αυτό δοκιμάστηκε σε ηλικία 9 ετών μετρώντας τα επίπεδα φλεγμονής σε δείγματα αίματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τη συσχέτιση μεταξύ έλλειψης ύπνου και ψύχωσης, όμως άλλοι άγνωστοι παράγοντες είναι επίσης πιθανό να είναι σημαντικοί.

Πηγή: medicalxpress.com