ΥΓΕΙΑ

Γίνεται να ακούσεις τον εαυτό σου να ροχαλίζει;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όποιος έχει ξυπνήσει ποτέ από το ροχαλητό κάποιου άλλου, ξέρει πόσο δυνατό μπορεί να είναι, ειδικά όταν εκείνος που ροχαλίζει είναι σε βαθύ ύπνο.

Γίνεται να ακούσεις τον εαυτό σου να ροχαλίζει;
Bigstock

Αλλά μπορούν όσοι ροχαλίζουν να ακούσουν το ίδιο τους ροχαλητό; Ή μήπως έχουν κάποιου είδους ικανότητα να απομονώνουν το δικό τους ροχαλητό από τους ήχους που αντιλαμβάνονται την ώρα που κοιμούνται;

Η απάντηση είναι πως... και στα δύο υπάρχει δόση αλήθειας!

“Μερικοί ξυπνούν με τον ήχο του δικού τους ροχαλητού. Άλλοι πάλι, δεν αναγνωρίζουν το ροχαλητό τους, ανεξάρτητα από την ένταση ή τη συχνότητα που ροχαλίζουν”, λέει η δρ. Anita Shelgikar, κλινική καθηγήτρια ύπνου και νευρολογίας στο πανεπιστήμιο του Michigan.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο καθένας έχει ένα διαφορετικό (ηχητικό) όριο διέγερσης, το οποίο είναι η τάση να ξυπνάει από τον ύπνο, λέει η ίδια. Ανάλογα με το άτομο, ορισμένοι θόρυβοι μπορεί να είναι πιο ενοχλητικοί από άλλους.

Και το αν ένα άτομο ξυπνά με το δικό του ροχαλητό μπορεί επίσης να διαφέρει από νύχτα σε νύχτα:

Η επίδραση του θορύβου στον ύπνο είναι πιθανώς πολυπαραγοντική, ανάλογα με την ένταση και το είδος του θορύβου, το όριο διέγερσης του ατόμου και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Για μερικούς, ακόμα και θόρυβοι όπως ο ψίθυρος ή η απαλή μουσική μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο τους”, πρόσθεσε η δρ. Shelgikar.

Αλλά ο ρόλος του θορύβου στην αφύπνιση των ανθρώπων δεν είναι ξεκάθαρος, ειδικά για όσους ροχαλίζουν:

“Είναι ενδιαφέρον ότι πρόσφατες μελέτες έχουν περιγράψει μια προσέγγιση που ονομάζεται «κλειδωμένη ακουστική διέγερση», η οποία είναι ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο παροχής ήχου, για να αυξηθεί η ποσότητα του ύπνου βραδέων κυμάτων (αλλιώς γνωστός και ως βαθύς ύπνος)”, είπε.

Ένας άλλος παράγοντας είναι εάν εκείνος που ροχαλίζει βρίσκεται σε ύπνο REM ("ταχεία κίνηση των ματιών"), που είναι η φάση του ύπνου κατά την οποία εμφανίζονται τα περισσότερα όνειρα.

“Μερικά δεδομένα δείχνουν ότι το όριο διέγερσης είναι χαμηλότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου REM απ' ό,τι κατά τη διάρκεια του ύπνου μη REM. Για πολλούς, το ροχαλητό είναι χειρότερο στον ύπνο REM. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει κάποιους να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακούσουν το δικό τους ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου REM".

Το ροχαλητό εμφανίζεται όταν ο αέρας δεν ρέει σωστά από την μύτη ή το στόμα. Αν και είναι δυνατό και ενοχλητικό, το περιστασιακό ροχαλητό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, εάν κάποιος ροχαλίζει εξαιτίας μιας πάθησης, όπως η υπνική άπνοια, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Πηγή: livescience.com