Δύναμη λαβής: Τι αποκαλύπτει για την ψυχική υγεία
Η μείωση της δύναμης λαβής έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως μειωμένη ευεξία, υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία και κακή ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η απώλεια της δύναμης λαβής μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ψύχωσης.
Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με ψύχωση, έχουν ασθενέστερη δύναμη λαβής σε σύγκριση με άτομα με καλή ψυχική και σωματική υγεία, διαπίστωσαν ερευνητές.
«Φαίνεται ότι η δύναμη της λαβής καταγράφει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν έχει μελετηθεί όμως καλά σε σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου ή την πρώιμη ψύχωση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Alexandra Moussa-Tooks, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.
Η ψύχωση συχνά ξεκινά με διαταραχές στον τρόπο που οι άνθρωποι κινούν το σώμα τους, πριν εξελιχθεί σε παραληρηματικές ιδέες όπως παράνοια ή ψευδαισθήσεις.
Οι ερευνητές συνέκριναν 89 άτομα που είχαν διαγνωστεί με ψύχωση τα τελευταία πέντε χρόνια με 51 υγιή άτομα.
Τα άτομα με ψύχωση είχαν χαμηλότερη δύναμη λαβής και χειρότερη βαθμολογία στις αξιολογήσεις ευεξίας, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν ότι αυτά τα προβλήματα σχετίζονταν με τρεις βασικές περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, ένα εγκεφαλικό σύστημα που εμπλέκεται όταν οι άνθρωποι ονειροπολούν ή δεν επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη εργασία.
Η μεγαλύτερη δύναμη λαβής και η μεγαλύτερη ευεξία συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ των τριών περιοχών του εγκεφάλου - του πρόσθιου φλοιού προσαγωγίου, του αισθητικοκινητικού φλοιού και της παρεγκεφαλίδας.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η εξασθένηση της δύναμης λαβής μπορεί να αντανακλά αλλαγές σε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «λειτουργική συνδεσιμότητα σε κατάσταση ηρεμίας», ένα δείκτη της λειτουργίας του εγκεφαλικού δικτύου, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά επειδή εντοπίζουν πιθανούς εγκεφαλικούς στόχους για νέες θεραπείες για την ψύχωση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Heather Burrell Ward, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Νάσβιλ του Τενεσί.
Θα μπορούσε για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί μαγνητική διέγερση για την αύξηση αυτής της συνδεσιμότητας, ανέφεραν οι ερευνητές. Μια άλλη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η άσκηση, η οποία ενισχύει έμμεσα τα εγκεφαλικά δίκτυα.
«Εάν η ψύχωση είναι ένα σπίτι που καίγεται, συμπτώματα όπως οι παραληρηματικές ιδέες και οι ψευδαισθήσεις είναι ο καπνός. Σε μια φωτιά δεν στοχεύεις τον καπνό, στοχεύεις την ίδια τη φωτιά. Κι όμως, προς το παρόν δεν προσεγγίζουμε έτσι τη θεραπεία για την ψύχωση», είπε η Moussa-Tooks.
Οι κινητικές διαταραχές βοηθούν τους ερευνητές να εντοπίσουν από πού μπορεί να ξεκίνησε και να εξαπλώθηκε η φωτιά.
Η δύναμη λαβής θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρώιμου ελέγχου για ψύχωση ή άλλες ψυχικές παθήσεις, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
«Η δύναμη λαβής και άλλες κινητικές λειτουργίες αξιολογούνται εύκολα και ερμηνεύονται πιο εύκολα από τις πολύπλοκες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συχνά για τη μελέτη της ψύχωσης. Η εργασία μας δείχνει ότι αυτές οι φαινομενικά απλές μετρήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις διαταραχές όχι μόνο στο κινητικό σύστημα, αλλά και σε όλα τα πολύπλοκα εγκεφαλικά συστήματα που προκαλούν τα πολύπλοκα συμπτώματα που βλέπουμε στην ψύχωση», κατέληξε η Moussa-Tooks.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry.