ΥΓΕΙΑ

Ο ιός του επιχείλιου έρπητα συμβαδίζει με την ιστορία του ανθρώπου

Η ιστορία του ιού του επιχείλιου έρπητα συμβαδίζει με την εξέλιξη και την πορεία του ανθρώπινου είδους. Επιστήμονες που συνέκριναν ολόκληρα γονιδιώματα του ιού του επιχείλιου έρπητα από δείγματα που έλαβαν από όλες τις κατοικημένες ηπείρους διαπίστωσαν ότι ταιριάζουν απόλυτα με τις θεωρίες σχετικά με τη «γέννηση» του ανθρώπινου είδους στην Αφρική και τη μετανάστευσή του στη συνέχεια στον υπόλοιπο πλανήτη.
Ο ιός του επιχείλιου έρπητα συμβαδίζει με την ιστορία του ανθρώπου

Η ιστορία του ιού του επιχείλιου έρπητασυμβαδίζει με την εξέλιξη και την πορεία του ανθρώπινου είδους. Επιστήμονες πουσυνέκριναν ολόκληρα γονιδιώματα του ιού του επιχείλιου έρπητα από δείγματα πουέλαβαν από όλες τις κατοικημένες ηπείρους διαπίστωσαν ότι ταιριάζουν απόλυτα μετις θεωρίες σχετικά με τη «γέννηση» του ανθρώπινου είδους στην Αφρική και τημετανάστευσή του στη συνέχεια στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο τουΓουϊνσκόνσιν-Μάντισον δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Public Library of ScienceONE» (PLoS ONE).

Τα αποτελέσματα ήταν «πραγματικά εκπληκτικά»,ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης. δρ Μπραντ : «Τα στελέχη του ιού ταιριάζουνακριβώς όπως θα περίμενε κάποιος με βάση τις αλληλουχίες των ανθρώπινωνγονιδιωμάτων» τόνισε. «Διαπιστώσαμε ότι όλα όσα απομονώθηκαν στην Αφρικήομαδοποιούνταν μεταξύ τους, όλοι οι ιοί από την Απω Ανατολή, την Κορέα και τηνΚίνα ομαδοποιούνταν μεταξύ τους, όλοι οι ιοί από την Ευρώπη και την Αμερική, μεμια εξαίρεση, ομαδοποιούνταν μεταξύ τους».

Τα ευρήματα της μελέτης φαίνονται μάλιστα ναεπιβεβαιώνουν, όπως τονίζουν οι ερευνητές, τη θεωρία της «εξόδου από τηνΑφρική» σε όλα της τα στάδια, όπως αυτό της λεγόμενης «στενωπού» – το ότι δηλαδή οι πρώτοι άνθρωποι έφυγαναρχικά από την αφρικανική ήπειρο μέσω μιας μόνο διόδου, προς τη Μέση Ανατολήκαι από εκεί στη συνέχεια μετακινήθηκαν προς διάφορες κατευθύνσειςμεταναστεύοντας σε όλο τον πλανήτη.