ΥΓΕΙΑ

Πρόβλημα στο πάγκρεας κρύβει η αναίτια εμφάνιση του διαβήτη

Ηξαφνική και αναίτια εμφάνιση του διαβήτη μπορεί να κρύβει ένα σοβαρό πρόβλημαστο πάγκρεας και γι αυτό το λόγο οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε μίαπολύ συγκεκριμένη και ειδική εξέταση.

Πρόβλημα στο πάγκρεας κρύβει η αναίτια εμφάνιση του διαβήτη

Ηξαφνική και αναίτια εμφάνιση του διαβήτη μπορεί να κρύβει ένα σοβαρό πρόβλημαστο πάγκρεας και γι αυτό το λόγο οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε μίαπολύ συγκεκριμένη και ειδική εξέταση.

Οκίνδυνος για πιθανό αρχόμενο καρκίνο στο πάγκρεας από την ξαφνική αλλαγή στις τιμέςτου σακχάρου, συζητήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής ΕταιρείαςΠαγκρεατολογίας (American Pancreatic Association) και μάλιστα μετά από πρότασηΈλληνα χειρουργού του επίκουρου καθηγητή Χειρουργικής κ. Γρηγόρη Τσιώτου.

Κιαυτό γιατί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που συνεχίζονται και τα πρώτα τους αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, άμεση σχέση με τον καρκίνο τουπαγκρέατος φαίνεται να έχει η αναίτια και ξαφνική εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη!

Σύμφωναμε τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών, τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατοςπαράγουν την ουσία Adrenomedullin, η οποία προκαλεί στον ασθενή ΣακχαρώδηΔιαβήτη ένα με δύο χρόνια πριν ακόμη διαγνωστεί ο καρκίνος!

Ηεπιστημονική αυτή ανακάλυψη κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν πως ηολοκλήρωση των ερευνών θα τους φέρει πιο κοντά στην πρώιμη διάγνωση τουκαρκίνου του παγκρέατος.

«Έχειπαρατηρηθεί ότι την στιγμή της διάγνωσης του παγκρεατικού καρκίνου, περίπου το50% των ασθενών έχουν ήδη σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 80% εμφάνισαν αυξημένοσάκχαρο» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής κ. Γρηγόρης Τσιώτος.

«Επίσης,συνεχίζει ο κ. Τσιώτος, έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που ξαφνικά εμφάνισαναυξημένο σάκχαρο, χωρίς να έχουν πάρει συγχρόνως περισσότερο βάρος, έχουν 8φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν μία πολύ ιδιαίτερησχέση μεταξύ Σακχαρώδη Διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος».

Γιατο λόγο αυτό ο Έλληνας χειρουργός κ. Τσιώτος, πρότεινε και έγινε από δεκτό απότο συνέδριο «κάθε άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει πάρει βάρος και ξαφνικά εμφανίζειΣακχαρώδη Διαβήτη, θα πρέπει να υποβάλλεται σε μία απολύτως ειδική συγκεκριμένηεξέταση για την ανεύρεση πιθανού αρχόμενου όγκου στο πάγκρεας».

Ηπρόταση του Έλληνα γιατρού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς με την ειδική αυτήεξέταση πολλοί ασθενείς θα εντοπίσουν τον καρκινικό όγκο στο πάγκρεας σε στάδιοπου είναι ακόμα απολύτως θεραπεύσιμος.

Επίσης,τα δεδομένα της εξέτασης αυτής μπορούν να βοηθήσουν τις συνεχιζόμενεςεπιστημονικές μελέτες, που έχουν ως βασικό στόχο μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνιανα προσδιορίσουν τα αυξημένα επίπεδα της Adrenomedullin σε ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Ηεπιτυχής εξέλιξη των μελετών αυτών, θα αποτελέσει επανάσταση στην θεραπεία τουκαρκίνου του παγκρέατος, διότι τότε θα έχουμε πραγματικά πρώιμη διάγνωση τουκαρκίνου σε θεραπεύσιμο στάδιο. Όμως, μέχριτότε, θα πρέπει όλοι όσοι ξαφνικάεμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη να υποβληθούν στην ειδική αυτή εξέταση για τηνανεύρεση πιθανών αρχόμενων όγκων στο πάγκρεας» κατέληξε ο κ. Τσιώτος.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Παράτην μεγάλη πρόοδο στην χειρουργική του παγκρέατος και την μετατροπήανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους με την αφαίρεση και αντικατάσταση τηςπυλαίας φλέβας, μέθοδο που ήδη έχει εφαρμόσει και στην Ελλάδα σε πολλούςασθενείς ο κ. Τσιώτος, οι περισσότεροι ασθενείς φτάνουν στον γιατρό όταν ήδη ηνόσος είναι προχωρημένη.

Σύμφωναμε στατιστικά δεδομένα για τον καρκίνοτου παγκρέατος, το 2012 στις ΗΠΑ εμφανίστηκε ένας ασθενής με διάγνωση καρκίνουτου παγκρέατος για κάθε 7100 άτομα του πληθυσμού. Αν θεωρήσουμε ότι λόγω του ίδιουπλέον τρόπου ζωής, ίδιων διαιτητικών συνηθειών, κτλ, η επίπτωση/συχνότητα είναιίδια και στην χώρα μας, τότε εμφανίστηκαν 1550 νέες περιπτώσεις καρκίνου τουπαγκρέατος το 2012 στην Ελλάδα. Κατά ανάλογο τρόπο, υπήρξαν περίπου 1300θάνατοι από καρκίνο του παγκρέατος μέσα στο 2012 στην χώρα μας. Αυτόμεταφράζεται σε 108 θανάτους κάθε μήνα, δηλαδή 3-4 κάθε μέρα.