ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το τοξικό σοκ και πως μπορούν να προστατευθούν οι νεαρές

Το τοξικό σοκ ένα εξαιρετικάσπάνιο αλλά θανατηφόρο σύνδρομο, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή τονθάνατο μιας 14χρονης κοπέλας στην Βρετανία από ταμπόν.
Τι είναι το τοξικό σοκ και πως μπορούν να προστατευθούν οι νεαρές

Το τοξικό σοκ ένα εξαιρετικάσπάνιο αλλά θανατηφόρο σύνδρομο, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή τονθάνατο μιας 14χρονης κοπέλας στην Βρετανία από ταμπόν.

Ο θάνατος της άτυχης κοπέλας συνέβη πριν μερικούςμήνες, ωστόσο οι γονείς της ξεκινούν τώρα καμπάνια ενημέρωσης προκειμένου ναενημερωθεί ο κόσμος και κυρίως τα νεαρά κορίτσια. Να σημειωθεί ότι από τηνβακτηριακή αυτή λοίμωξη προσβάλλονται κάθε χρόνο στην Βρετανία, 40 περίπουάτομα.

Οι γονείς της κοπέλας, πόσταραν μια ανακοίνωση στο facebook λέγοντας ότι τοπαιδί τους έκανε σωστή χρήση του ταμπόν και όλοι θα πρέπει να διαβάζουν καλάτις οδηγίες πριν το χρησιμοποιήσουν.


Αςδούμε όμως τι είναι ακριβώς το τοξικό σύνδρομο, με την βοήθεια του Μαιευτήριαχειρουργού Γυναικολόγου κ. Γεώργιου Γεωργόπουλου:





Αν και έχουνπεράσει είκοσι χρόνια σχεδόν από την ανακάλυψη της κατάστασης που είναι γνωστήως Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή, πολλάερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την αιτία, τη διάγνωση και τηθεραπεία της.

Το ΣΤΣ είναιτόσο σπάνιο που ακόμη και οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι καλά πληροφορημένοιγια αυτή την ασθένεια, και οι περισσότεροι δεν θα δουν ποτέ ούτε έναπεριστατικό ΣΤΣ σε ολόκληρη την καριέρα τους.

Το ΣΤΣ οφείλεταισε τοξίνες που δημιουργούνται από το βακτήριο staphylococcus aureus, πουβρίσκεται συχνά στη μύτη και τον κόλπο. Αυτό το βακτήριο είναι έναςμικροοργανισμός που βρίσκεται στους φυσιολογικούς, υγιείς ανθρώπους, και σχεδόνόλοι αποικίζονται από αυτό το βακτήριο με τον καιρό. Η πλειοψηφία των ειδών τουstaphylococcus aureus δεν παράγουν τοξίνες που προκαλούν ΣΤΣ.

Η παρουσία καιμόνο ενός είδους που παράγει τις τοξίνες αυτές, αν και είναι απαραίτητη για νααναπτυχθεί ΣΤΣ, δεν αρκεί. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η αποίκηση με είδηπου παράγουν τοξίνες είναι αρκετά συνηθισμένη, ενώ το ΣΤΣ είναι αρκετά σπάνιο.

Το αν θααναπτυχθεί ΣΤΣ ή όχι εξαρτάται από την παρουσία ή την απουσία αντισωμάτων γιααυτές τις τοξίνες. Οι περισσότερες γυναίκες, όχι όλες όμως, διαθέτουναντισώματα κατά των τοξινών αυτών. Η παρουσία μιας ποικιλίας που παράγειτοξίνες ταυτόχρονα με την απουσία προστατευτικών αντισωμάτων μπορεί να οδηγήσεισε ΣΤΣ.


Το ΣΤΣ εμφανίζεται με μεγαλύτερη πιθανότηταστις εφήβους και τις γυναίκες κάτω των 30 από ό,τι στις μεγαλύτερες γυναίκες,γιατί η δημιουργία αντισωμάτων είναι μια λειτουργία που έρχεται με την ηλικία.Γενικά, την πρώτη δεκαετία της ζωής μας αποκτούμε ένα προστατευτικό επίπεδοαντισωμάτων κατά των τοξινών που προκαλούν ΣΤΣ.

Διάφοροιπαράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του ΣΤΣ, και η χρήση ταμπόν είναι έναςαπό αυτούς ενώ απαιτείται η προΰπαρξη στον κόλπο του βακτηρίου staphylococcus aureus.Ωστόσο, η σχέση μεταξύ τους δεν έχει ακόμη κατανοηθεί καθαρά.

Η έρευνα δείχνειότι ο κίνδυνος ΣΤΣ που σχετίζεται με τα ταμπόν συνδέεται με τηναπορροφητικότητα: όσο υψηλότερη η απορροφητικότητα, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος•όσο χαμηλότερη η απορροφητικότητα, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος. Για αυτό,πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείτε το χαμηλότερο βαθμό απορροφητικότητας πουείναι κατάλληλος για τη ρύση σας.

Η επιλογήτου κατάλληλου βαθμού απορροφητικότητας

Ότανχρησιμοποιείτε ταμπόν, είναι σημαντικό να επιλέγετε το χαμηλότερο βαθμόαπορροφητικότητας που είναι κατάλληλος για την έμμηνο ρύση σας. Και επειδή ηποσότητα ρύσης διαφέρει από μέρα σε μέρα, είναι πιθανό να χρειαστείτεδιαφορετικούς βαθμούς απορροφητικότητας για τις διάφορες ημέρες της περιόδουσας.

Η επιλογή τηςκατάλληλης απορροφητικότητας χρειάζεται κάποια εμπειρία. Πάντως, σανκατευθυντήρια γραμμή, αν ένα ταμπόν απορροφάει όσο μπορεί και χρειάζεται νααλλαχθεί σε λιγότερο από 4 ώρες, τότε πρέπει να δοκιμάσετε μια υψηλότερηαπορροφητικότητα. Αντίθετα, αν όταν αφαιρείτε ένα ταμπόν σάς ενοχλεί λίγο καιδιακρίνονται ακόμη λευκές ίνες, πρέπει να επιλέξετε ένα με χαμηλότερηαπορροφητικότητα. Όταν χρησιμοποιείτε ταμπόν τη νύχτα, επιλέξτε εκείνο με τηνκατάλληλη απορροφητικότητα, τοποθετήστε ένα καινούργιο ταμπόν αμέσως προτούξαπλώσετε και αλλάξτε το αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί.


Να θυμάστε: μηνχρησιμοποιείτε κανένα ταμπόν πάνω από 8 ώρες.