ΥΓΕΙΑ

Καθημερινά αντικείμενα στα οποία "κρύβεται" ο στρεπτόκοκκος

Δύο βακτήρια, τα οποία προκαλούν κοινές λοιμώξεις σε παιδιάκαι ενήλικες, όπως στο λαιμό και το αυτί, είναι δυνατόν να επιβιώσουν εκτόςσώματος σε διάφορα αντικείμενα, όπως
Καθημερινά αντικείμενα στα οποία "κρύβεται" ο στρεπτόκοκκος

Δύο βακτήρια, τα οποία προκαλούν κοινές λοιμώξεις σε παιδιάκαι ενήλικες, όπως στο λαιμό και το αυτί, είναι δυνατόν να επιβιώσουν εκτόςσώματος σε διάφορα αντικείμενα, όπως βιβλία, κούνιες και παιχνίδια, σύμφωνα μεμία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη ΝέαΥόρκη.

Πρόκειται για τον Streptococcus pneumoniae και Streptococcuspyogenes, οι οποίοι παραμένουν σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης για χρονικό διάστημαμεγαλύτερο απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Ο Streptococcus pneumoniae αποτελεί την κύρια αιτίανοσηρότητας και θνησιμότητας από λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε παιδιά καιηλικιωμένους, ενώ είναι επίσης και η κυριότερη αιτία των λοιμώξεων του αυτιού.

Ο Streptococcuspyogenes, από την άλλη, αποτελεί την πιο κοινή αιτία λοιμώξεων του λαιμού καιτου δέρματος σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρέςλοιμώξεις και σε ενήλικες.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, ορισμέναβακτήρια αναπτύσσουν βιοφίλμ όταν αποικίζουν ανθρώπινους ιστούς, ενώ σε αυτή τημελέτη διαπιστώθηκε ότι, τα προαναφερθέντα βακτήρια είναι ισχυρότερα από εκείναπου δεν αναπτύσσουν.

«Σε όλες τις περιπτώσεις βρήκαμε ότι αυτά τα παθογόναμπορούν να επιβιώσουν για μακρές περιόδους έξω από έναν άνθρωπο ξενιστή.Συνήθως αντικείμενα που χειριζόμαστε και που έχουν μολυνθεί με τα βιοφίλμαυτών, μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές βακτηρίων ακόμα και για ώρες,εβδομάδες ή μήνες, εξαπλώνοντας πιθανές μολυσματικές νόσους σε άτομα πουέρχονται σε επαφή μαζί τους», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας καιανοσολογίας του Πανεπιστημίου Buffalo of Medicine and Biomedical Sciences καικύριος συγγραφέας της μελέτης, Anders Hakansson.