ΥΓΕΙΑ

Ο εμβολιασμός για τον ιό hpv των κονδυλωμάτων σώζει ζωές

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κατά σχεδόν 100% στην δράση του λεγόμενου ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV), o oποίος μεταδίδεται σε άνδρες και γυναίκες συνήθως με την σεξουαλική επαφή.
Ο εμβολιασμός για τον ιό hpv των κονδυλωμάτων σώζει ζωές

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κατά σχεδόν 100% στην δράση του λεγόμενου ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV), o oποίος μεταδίδεται σε άνδρες και γυναίκες συνήθως με την σεξουαλική επαφή.


Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου μήτρας περίπου 500.000 γυναίκες ετησίως (το 80% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες) και δυστυχώς περίπου οι μισές (275.000) καταλήγουν από την νόσο. Στην Ευρώπη, ο αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος ανέρχεται περίπου σε 50.000, στις ΗΠΑ στις 13.000, και στην Ελλάδα περίπου 400», σημειώνει ο Καθηγητής Μαιευτικής –Γυναικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θ. Αγοραστός, με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης με σύνθημα «Ο εμβολιασμός και το ΠΑΠ τεστ είναι το άθροισμα που δίνει ζωή», πραγματοποίησε ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ, στο πλαίσιο της 8ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας.


«Περίπου το 6% των Ελληνίδων ηλικίας 18-60 ετών είναι φορείς ογκογόνων τύπων του HPV. Ο πλέον ογκογόνος HPV τύπος, ο τύπος 16, είναι και ο πλέον συχνός, τόσο διεθνώς όσο και στις Ελληνίδες», σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό.


Ακόμα, ο καθηγητής αναφέρει πως το γνωστό τεστ ΠΑΠ για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών πιθανόν να αντικατασταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια από το τεστ για την ανίχνευση των καρκινογόνων τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV DNA test), λόγω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας του δευτέρου. Πολυκεντρική μελέτη και στην Ελλάδα επιβεβαιώνει την σαφή υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου.


Επίσης η ευρεία εφαρμογή του εμβολιασμού σε χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (π.χ. Αυστραλία) έδειξε ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα με σχεδόν εξάλειψη των γεννητικών κονδυλωμάτων αλλά και με ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και των χειρουργικών επεμβάσεων στον τράχηλο στις εμβολιασθείσες γυναίκες.


Η έρευνα των τελευταίων δεκαετιών απέδειξε την άμεση αιτιολογική συσχέτιση του HPV και με καρκίνους άλλων οργάνων και στα δύο φύλα σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30 έως 90%. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι τύποι του HPV που προκαλούν την μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων στα όργανα αυτά είναι και πάλι ο τύπος 16 (κυρίως) και ο τύπος 18, όπως ακριβώς και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός εναντίον της HPV-μόλυνσης άρχισε πλέον σε ορισμένες χώρες να εφαρμόζεται μαζικά στα σχολεία και σε κορίτσια και σε αγόρια.
Μετά την εφαρμογή πέραν των 175.000.000 δόσεων HPV-εμβολίων παγκοσμίως, τα δύο εμβόλια αποδείχθηκαν μέχρι τώρα ασφαλή.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές. ‘Έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός είναι, η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη ιατρική παρέμβαση που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Έχει βρεθεί ότι στις ΗΠΑ τα εμβόλια έχουν προλάβει πάνω από 100 εκατομμύρια θανάτους από το 1924 ως σήμερα από 7 λοιμώδη νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα Α, πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, κοκκύτη). Το εμβόλιο ΗPV (εμβόλιο για τη πρόληψη του καρκίνου της μήτρας) συστήνεται ως εμβόλιο ρουτίνας σε 57 χώρες για τα κορίτσια, ενώ σε 5 χώρες συστήνεται και για τα αγόρια», τονίζει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, συστήνεται για κορίτσια 12-15 ετών και κορίτσια 15-26 ετών, εφόσον δεν έχουν εμβολιασθεί σε μικρότερη ηλικία. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί, παγκοσμίως, 175.000.000 δόσεις εμβολίων HPV και δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή παρενέργεια . Είναι αποτελεσματικό και τελείως ασφαλές. Συστήνεται ανεπιφύλακτα για όλα τα κορίτσια.


«Είναι γνωστό πως η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV) αποτελεί την γενεσιουργό αιτία για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς περίπου 40 διαφορετικοί τύποι προσβάλλουν το γεννητικό σύστημα των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών», σημείωσε ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Βασίλης Ταρλαντζής.
Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του μαστού, στις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οργανωμένα προγράμματα μαζικού ελέγχου του γυναικείου πληθυσμού από την ηλικία 20-25 ετών μέχρι την ηλικία των 65 ετών, μπορούν να ελαττώσουν μέχρι 80% τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.


«Καθήκον της ιατρικής κοινότητας, των κοινωνικών και πολιτικών φορέων αποτελεί η εντατικοποίηση της ενημέρωσης των εφήβων στα σχολεία από επαγγελματίες υγείας καταρτισμένους στο θέμα αυτό και η διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού σχετικά με τα οφέλη του τεστ Παπανικολάου και του HPV εμβολίου στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, η διοργάνωση από μέρους της πολιτείας εθνικών προγραμμάτων μαζικού ελέγχου του πληθυσμού με ιδιαίτερη πρόνοια στις ευπαθείς ομάδες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», σημειώνει ο κ. Ταρλαντζής.

Η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ- Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου, Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου καλεί το Υπουργείο Υγείας, την Επιστημονική Κοινότητα και τους συναρμόδιους φορείς να εντάξουν το εμβόλιο στα σταθερά εμβολιαστικά τους προγράμματα όπως άλλωστε γίνεται και στις άλλες χώρες».

Διαβάστε επίσης


Κονδυλώματα: Αιτίες, μετάδοση, διάγνωση