ΥΓΕΙΑ

Πιο σημαντικός ο ρόλος του πλακούντα απ’ ότι πιστεύαμε

Κάποτε οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο πλακούντας είναι απόλυτα αποστειρωμένος, όμως νέα μελέτη δείχνει ότι «φιλοξενεί» δεκάδες βακτήρια που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της εγκυμοσύνης και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της υγείας του παιδιού.

Πιο σημαντικός ο ρόλος του πλακούντα απ’ ότι πιστεύαμε

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine αποτελεί μέρος ενός εκτενούς ερευνητικού έργου που αφορά στο ρόλο του μικροβιώματος – βακτήρια, ιοί και μύκητες που ζουν και αναπαράγονται στο ανθρώπινο σώμα.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί επηρεάζουν την πέψη, το μεταβολισμό και πολλές άλλες βιολογικές διαδικασίες και μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και άλλων ασθενειών.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης υποστηρίζουν πως ορισμένα βακτήρια στον πλακούντα μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη γέννα. Αν και τα αποτελέσματα είναι πρώιμα, μπορεί η υπόθεση αυτή να εξηγεί γιατί η περιοδοντίτιδα και οι ουρολοιμώξεις συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννας.

Η νέα μελέτη υποδεικνύει πως το έμβρυο μπορεί να λαμβάνει αρκετά από τα «καλά» βακτήρια του γαστρεντερικού του μέσω του πλακούντα.