ΥΓΕΙΑ

Πρώτη εγκυμοσύνη: Ποιες επιπλοκές & πόσο αυξάνουν τους κινδύνους για την επόμενη

Ακόμα και αν η πρώτη εγκυμοσύνη έχει ως αποτέλεσμα ένα τελειόμηνο μωρό, οι επιπλοκές κατά τη διάρκειά της αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού στην επόμενη εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πρώτη εγκυμοσύνη: Ποιες επιπλοκές & πόσο αυξάνουν τους κινδύνους για την επόμενη

Οι γυναίκες που γεννούν τελειόμηνα μωρά, διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να γεννήσουν πριν τις 37 εβδομάδες σε επόμενες εγκυμοσύνες. Δεν ήταν όμως μέχρι τώρα σαφές πώς επηρεάζεται ο κίνδυνος αυτός από πιθανές επιπλοκές της πρώτης εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

Ερευνητές με επικεφαλής την Δρα Liv Kvalvik, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, ανέλυσαν δεδομένα για την πρώτη και τη δεύτερη εγκυμοσύνη 302.000 Νορβηγίδων για το διάστημα 1999 έως 2015.

Οι επιστήμονες εστίασαν στην προεκλαμψία (υψηλή αρτηριακή πίεση και περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα), την αποκόλληση του πλακούντα (όταν τμήμα του πλακούντα αποχωρίζεται από τη μήτρα), τη θνησιγένεια, τον νεογνικό θάνατο (εντός 28 ημερών μετά τη γέννηση) και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν καμία από αυτές τις επιπλοκές στην πρώτη εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού στη δεύτερη εγκυμοσύνη ήταν διπλάσιος για τις γυναίκες που είχαν μία από αυτές τις επιπλοκές. Ο κίνδυνος υπερδιπλασιάστηκε για τις γυναίκες που είχαν δύο ή περισσότερες επιπλοκές.

Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού στη δεύτερη εγκυμοσύνη ήταν 3% για τις γυναίκες χωρίς επιπλοκές στην πρώτη, 6% για όσες είχαν προεκλαμψία, 7% για όσες παρουσίασαν αποκόλληση του πλακούντα, 13% για την περίπτωση θνησιγένειας, 10% για όσες έχασαν το νεογέννητο εντός 28 ημερών και σχεδόν 7% για όσες γέννησαν μωρό με βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό για την περίοδο κύησης.

Η Kvalvik και οι συνεργάτες της δήλωσαν ότι η μελέτη υποδεικνύει ότι οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχουν κοινές υποκείμενες αιτίες με τον πρόωρο τοκετό που παραμένουν από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, προσθέτουν.

Τα ευρήματα δημοσεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.

Διαβάστε επίσης:

Προεκλαμψία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από καρδιοπάθεια

Πρόωρος τοκετός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά και τους νέους

Δεύτερη εγκυμοσύνη: Πόσο διάστημα πρέπει να περάσει από την πρώτη για την υγεία μητέρας & παιδιού