ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Η απλή επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο κατά 45%

Σύμφωνα με νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, υπάρχει μία απλή επέμβαση για τους άντρες που, ειδικά όταν την κάνουν μετά το 35ο έτος της ηλικίας τους, μπορεί να μειώσει δραματικά την πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο στον προστάτη.

Καρκίνος του προστάτη: Η απλή επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο κατά 45%

Συγκεκριμένα, οι άντρες που προχωρούν σε περιτομή στο πέος έχουν έως και 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.590 ασθενών με καρκίνο του προστάτη καθώς και 1.618 υγιών ανδρών.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BJU International, έδειξε ότι οι άνδρες που έκαναν περιτομή μέσα σε ένα έτος από τη γέννηση ήταν 14% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, οι άνδρες που έκαναν τη διαδικασία μετά την ηλικία των 35 ετών είχαν κατά μέσο όρο 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Η μεγαλύτερη επίδραση βρέθηκε σε μαύρους άνδρες άνω των 35 ετών που ήταν 60% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, αν είχαν κάνει περιτομή.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο λόγος που τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά για τους άντρες που προβαίνουν σε περιτομή μετά το 35ο έτος της ηλικίας τους και πως πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες επ' αυτού.

Μέχρι σήμερα, οι μόνοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη που είχαν εντοπιστεί ήταν η προχωρημένη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και η αφρικανική καταγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Δέκα "αθώα" συμπτώματα που απειλούν την ζωή σας

Η νέα ελπίδα για εγκυμοσύνη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού