ΥΓΕΙΑ

Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο για να καθυστερήσετε την άνοια

Οι καθημερινές «προκλήσεις» του μυαλού, όπως το διάβασμα, η εργασία, οι κοινωνικές συναναστροφές και η χρήση του υπολογιστή, είναι απαραίτητα μέτρα προστασίας σε κάθε ηλικία προκειμένου να καθυστερήσουμε τα πρώτα σημάδια της άνοιας, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο για να καθυστερήσετε την άνοια

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology δείχνει ότι τα άτομα ηλικίας 70 έως 80 ετών που δεν πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας είναι και αυτά με το υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και αυτά που είχαν παλαιότερα τις πιο απαιτητικές πνευματικά δουλειές. Στα άτομα αυτά, τα προβλήματα μνήμης και νοητικής επεξεργασίας εμφανίζονται έως και 9 χρόνια αργότερα.

«Γνωρίζουμε ότι η πνευματική καλλιέργεια καθυστερεί την εμφάνιση της νοητικής κατάπτωσης, όμως έως τώρα δεν είχε μετρηθεί ποσοτικά πόσο πραγματικά βοηθούν το μυαλό αυτές οι δραστηριότητες», δηλώνει η ερευνήτρια Prashanthi Vemuri της Mayo Clinic, μία από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης.

Παράγοντες όπως η μόρφωση και η εργασία στις πρώτες δεκαετίες της ζωής και δραστηριότητες που αξιοποιούν τις πνευματικές δεξιότητες στα επόμενα χρόνια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, δήλωσε η ερευνήτρια στο Reuters.

Προκειμένου να αξιολογήσουν τη συμβολή των πνευματικών δραστηριοτήτων στην καθυστέρηση της άνοιας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά ερωτηματολόγια.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που είχαν σπουδάσει για περισσότερα χρόνια και έκαναν μια απαιτητική δουλειά (π.χ. γιατρός) εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια νοητικής κατάπτωσης περίπου πέντε χρόνια αργότερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ωστόσο, ακόμη και αυτοί που είχαν επιλέξει ενδιαφέροντα χόμπι στα επόμενα χρόνια της ζωής τους φάνηκε να καθυστερούν την εκδήλωση της πάθησης κατά τρία περίπου χρόνια.