ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 1: Οι επιστήμονες θα «εκπαιδεύουν» τα κύτταρα να παράγουν ινσουλίνη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ευελπιστούν ότι θα μπορούν σύντομα να «επανεκπαιδεύουν» τα κύτταρα του γαστρεντερικού ώστε αυτά να παράγουν φυσικά ινσουλίνη, την ορμόνη που λείπει στα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Διαβήτης τύπου 1: Οι επιστήμονες θα «εκπαιδεύουν» τα κύτταρα να παράγουν ινσουλίνη

Τα ευρήματά τους ανοίγουν το δρόμο για νέες θεραπείες ενάντια στην αυτοάνοση πάθηση, χωρίς τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων.

Στους ασθενείς που πάσχουν από αυτόν τον τύπο διαβήτη, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη καταστρέφονται από το ίδιο το ανοσοποιητικό. Εδώ και 20 χρόνια, οι επιστήμονες πασχίζουν να βρουν νέες μεθόδους που θα βοηθούν τον οργανισμό να παράγει νέα κύτταρα ώστε να αντικαταστήσει αυτά που έχουν καταστραφεί.

Στόχος είναι να βρεθεί μια «πηγή» κυττάρων προς μεταμόσχευση ή να τροποποιούνται τα ίδια τα κύτταρα του σώματος ώστε να παράγουν επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης.

Επί του παρόντος, η προτεινόμενη θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει τις ενέσεις ινσουλίνης ώστε να αντισταθμιστεί η έλλειψη που υπάρχει στον οργανισμό.

Οι επιστήμονες από το Κολούμπια κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, όμως αυτά δε λειτουργούν ακριβώς όπως τα κύτταρα που διαθέτει φυσιολογικά ο οργανισμός.

Ωστόσο, απενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο (FOXO1), κατάφεραν να μετατρέψουν κύτταρα του εντέρου σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Υποστηρίζουν πως αυτή η μέθοδος «επανεκπαίδευσης» ίσως είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αντικατασταθούν τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Οι πρώτες δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, δίνοντας ελπίδα για την εξεύρεση αντίστοιχης θεραπείας για τους ασθενείς.