ΥΓΕΙΑ

Χάνεται η μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ: Αναποτελεσματικές οι έρευνες σε ποσοστό 99%

Περισσότερες από το 99% των ερευνών και κλινικών δοκιμών που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία για την ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη νόσο Αλτσχάιμερ απέτυχαν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν Αμερικανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση Alzheimer's Research & Therapy.

Χάνεται η μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ: Αναποτελεσματικές οι έρευνες σε ποσοστό 99%

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ερευνών επάνω στη συγκεκριμένη νόσο, αφού η τελευταία φορά που ένα νέο φάρμακο πήρε την έγκριση των επίσημων αρχών για την διάθεσή του στο κοινό ήταν το 2004.

Υπογραμμίζουν, δε, ότι η αποτυχία των ερευνών για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνη για τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα, από το 2002 έως και το 2012, το 99,6% των κλινικών δοκιμών για φάρμακα που αποσκοπούσαν στην πρόληψη, ίαση ή βελτίωση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ απέτυχαν ή δεν συνεχίστηκαν. Το αντίστοιχο ποσοστό στις έρευνες για τον καρκίνο είναι 81%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας των ερευνών και των κλινικών δοκιμών να αποθαρρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες από το να επενδύουν στην έρευνα για την καταπολέμηση της άνοιας.

Και υπογραμμίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί η άνοια είναι να συνεχίσει η επιστημονική κοινότητα να πραγματοποιεί υψηλής ποιότητας, καινοτόμες έρευνες, και να προσδοκεί στην βελτίωση των δεσμών με τη βιομηχανία και την αύξηση των επενδύσεων σε κλινικές δοκιμές.

Διαβάστε επίσης:

Ζει 20 χρόνια με Αλτσχάιμερ και πήρε μεταπτυχιακό!

Τι να πίνετε για να γλιτώσετε την άνοια

Οι 5 ασθένειες που «μιμούνται» την άνοια

Τα 10 πρώιμα σημάδια του Αλτσχάιμερ (γράφημα)