ΥΓΕΙΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στο τεστ που προβλέπει το Αλτσχάιμερ

Βρετανοί ερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός αιματολογικού τεστ που θα προβλέπει με ακρίβεια πότε θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ.

Ένα βήμα πιο κοντά στο τεστ που προβλέπει το Αλτσχάιμερ

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερα από 1.000 έδειξαν ότι συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο αίμα αποτελούν τους βιολογικούς δείκτες για την εκδήλωση της εκφυλιστικής νόσου και μάλιστα με ποσοστό ακρίβειας που αγγίζει το 90%.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Alzheimer's & Dementia και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ώστε να ενισχυθούν οι δοκιμές για φάρμακα ενάντια στην άνοια.

Αν και η νέα εξέταση δεν εφαρμόζεται ακόμη, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τον επιστημονικό κόσμο, δεδομένου ότι οι έρευνες που αφορούν στο Αλτσχάιμερ δεν έχουν οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του BBC, ποσοστό 99,6% των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2002 και 2012 και στόχευαν στην πρόληψη ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων τελικά απέτυχαν.

Η αποτυχία αυτή οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία πολύ αργά, καθώς τα συμπτώματα εκδηλώνονται περίπου 10 χρόνια μετά την αρχική εμφάνιση της νόσου.

Έτσι, ο έγκαιρος εντοπισμός των βιολογικών δεικτών του Αλτσχάιμερ αποτελεί προτεραιότητα για την επιστημονική κοινότητα.