ΥΓΕΙΑ

Πέντε αντικείμενα που δεν πρέπει να τα μοιράζεστε ποτέ με άλλους

Από μικρή ηλικία μαθαίνουν πως το να μοιραζόμαστε τα υπάρχοντά μας είναι θετικό και ενθαρρύνεται από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Υπάρχουν όμως σημαντικοί λόγοι υγείας ώστε να μην μοιραζόμαστε ποτέ ορισμένα αντικείμενα.

Πέντε αντικείμενα που δεν πρέπει να τα μοιράζεστε ποτέ με άλλους

Δείτε ποια είναι αυτά:

Οδοντόβουρτσα

Πολλά ζευγάρια, τόσο παντρεμένα όσο και εκείνα που συζούν για καιρό μαζί, συνηθίζουν να μοιράζονται την ίδια οδοντόβουρτσα μερικές φορές. Έρευνα από τον φορέα UkBathrooms.com διαπίστωσε ότι το 26% των ανθρώπων παραδέχτηκε πως χρησιμοποιεί εκάστοτε την οδοντόβουρτσα του/της συντρόφου τους, ενώ το 70% από αυτούς σχολίασε ότι δεν το βλέπει ως κάτι ανθυγιεινό. Επίσης το 56% ισχυρίστηκε ότι είχαν μοιραστεί την ίδια οδοντόβουρτσα με τον/την σύντροφό τους για περισσότερο από ένα χρόνο." Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας και είναι πραγματικά ανθυγιεινό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οδοντιατρικής το να μοιράζονται οι άνθρωποι τις οδοντόβουρτσές τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τους ανθρώπους που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ξυραφάκια

Τα ξυράφια μπορεί να οδηγήσουν σε εξάπλωση λοιμώξεων, όπως τα κονδυλώματα και η θυλακίτιδα, ακόμη και αν δεν υπάρχει κανέναν κόψιμο στην επιφάνεια του δέρματος ώστε να έρθουν σε απευθείας επαφή με το αίμα. "Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αντικαταστήσετε τη λεπίδα μετά από 5 έως 10 χρήσεις" συμβουλεύει ο δρ Jeanie Chung Leddon, από το Κέντρο Δερματολογίας Boulder Valley.

Πετσέτες

Τα βακτήρια, όπως αυτό του σταφυλόκοκκου, μπορούν να ζήσουν στην πετσέτα από μερικές ώρες μέχρι ημέρες ή ακόμη και μήνες, επειδή η βασική τους ιδιότητα είναι να κατακρατούν την υγρασία, περιβάλλον το οποίο ευνοεί τα βακτήρια. Αλλάξτε τις πετσέτες σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κρεμάστε τις να στεγνώσουν σε ανοιχτό χώρο, και μην τις μοιράζεστε με κανέναν, ούτε καν τα μέλη της οικογένειάς σας.

Σαπούνι

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το σαπούνι "αυτοκαθαρίζεται", η μπάρα του σαπουνιού μπορεί να κρατήσει βακτήρια στην επιφάνειά της. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύει να προτιμάμε το υγρό σαπούνι από τις μπάρες σαπουνιού. Σε έρευνα του 2006, επιστήμονες διαπίστωσαν τα σαπούνια στις οδοντιατρικές κλινικές ήταν πηγή εξάπλωσης μολύνσεων.

Βούρτσες/χτένες

Οι βούρτσες μπορεί να γίνουν το μέσον για την εξάπλωση μιας σειράς ασθενειών, όπως οι ψείρες της κεφαλής, η ψώρα, και μερικές φορές ακόμη και ο σταφυλόκοκκος. Ακόμη και τα μέλη της ίδια οικογένειας δεν θα πρέπει να μοιράζονται τις βούρτσες με τις οποίες χτενίζονται. Ωστόσο, η χρήση κάποιας κοινής βούρτσας μαλλιών είναι δύσκολο να μην σας συμβεί, ειδικά όταν επισκέπτεστε το κομμωτήριο ή το κουρείο, αλλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν κάποιου είδος απολυμαντικό πριν από σας χτενίσουν. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τακτικά την προσωπική σας βούρτσα. Γεμίστε ένα μπολ με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και νερό και μουλιάστε τη για περίπου μια ώρα. Ξεπλύνετε καλά και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία κάθε δύο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Νερό: Οι 7 ευεργετικές ιδιότητες του "ελιξηρίου της ζωής"

Μυωπία, αστιγματισμός, κοντινή/μακρινή όραση: Κάντε τα τεστ και μάθετε τι έχετε

Προσοχή: Πότε το air condition είναι επικίνδυνο για την υγεία σας

Ψωρίαση vs. έκζεμα: Όλες οι διαφορές μέσα από φωτογραφίες