ΥΓΕΙΑ

Λιγότερα τα περιστατικά Αλτσχάιμερ στις εύπορες χώρες του κόσμου

Νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Κοινότητας για το Αλτσχάιμερ (AAIC) καταδεικνύουν ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, εκδηλώνουν σήμερα Αλτσχάιμερ.

Λιγότερα τα περιστατικά Αλτσχάιμερ στις εύπορες χώρες του κόσμου

Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και οι αποτελεσματικότερες θεραπείες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις πιθανότατα έχουν συμβάλει στην τάση αυτή.

Τα περιστατικά άνοιας αναμένεται να αυξηθούν δραματικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός μεγαλώνει. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για το 2013 ο αριθμός των ασθενών με άνοια ξεπερνά τα 44 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι τελευταίες μελέτες φαίνεται να υποδεικνύουν πτωτικές τάσεις στον αριθμό των περιστατικών στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Κένεθ Λάνγκα, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Κέντρο Κλινικών Ερευνών Ann Arbor, τόνισε πως τουλάχιστον πέντε πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής πάθησης είναι μικρότερος σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Αγγλία.