ΥΓΕΙΑ

Η "αθώα" μικροεπέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Στην μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη έρευνα τους είδους της, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης, έδειξαν ότι η αγγειεκτομή συνδέεται τόσο με μια γενική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όσο και με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου, αυτός ο προστάτης, να είναι επιθετικής μορφής και θανατηφόρος.

Η "αθώα" μικροεπέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Η αγγειεκτομή είναι μια σχετικά κοινή μικροεπέμβαση στείρωσης του άνδρα, η οποία έχει ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 49.405 άντρες, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιμέρους έρευνες την χρονική περίοδο από το 1986 έως και το 2010. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 40 έως 75 ετών όταν ξεκίνησε αυτή η έρευνα-μαμούθ διάρκειας 24 ετών και ο 1 στους 4 είχε κάνει σε κάποια φάση της ζωής του εγχείρηση αγγειεκτομής.

Κατά την περίοδο αυτή, 6.023 άντρες διαγνώστηκαν με καρκίνο στον προστάτη και 811 από αυτούς έχασαν την μάχη με τη νόσο.

Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι οι άντρες που είχαν κάνει αγγειεκτομή είχαν 10% αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η αγγειεκτομή συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο μιας πιο επιθετικής μορφής του καρκίνου στον προστάτη. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν κάνει αγγειεκτομή είχαν 19% αυξημένες πιθανότητες για προχωρημένο καρκίνο και 20% υψηλότερο κίνδυνο αυτός ο καρκίνος να είναι θανατηφόρος.

Σε αυτή την έρευνα, για κάθε 1.000 άνδρες, οι 16 εκδήλωσαν θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια 24 ετών παρακολούθησης. Έτσι, το αποτέλεσμα ότι η αγγειεκτομή του σπερματικού πόρου ήταν συνδεδεμένη με ένα 20% αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, αφορά ακριβώς αυτούς τους 16 στους 1.000 συμμετέχοντες.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αν και η κατά 20% αύξηση στον κίνδυνο να είναι ο καρκίνος του προστάτη επιθετικής μορφής βρέθηκε να είναι στατιστικά σημαντικό ποσοστό (απίθανο να οφείλεται στην τύχη), η επίδραση της αγγειεκτομής επί του απόλυτου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη είναι σχετικά μικρή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

Διαβάστε επίσης:

Αίμα στα ούρα: Τι μπορεί να φταίει;

Καρκίνος του προστάτη: Οι 2 τροφές που τον προλαμβάνουν

Καρκίνος του προστάτη: 9 οδηγίες για να μην εμφανίσετε ποτέ

Νέα θεραπευτική προσέγγιση για τον ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη