ΥΓΕΙΑ

Το τεστ που ξεπερνάει το "τεστ Παπ" στην πρόβλεψη του καρκίνου του τραχήλου

Μια νέα έρευνα σε δείγμα άνω του ενός εκατομμυρίου γυναικών έδειξε ότι το τεστ HPV (Human Papillomavirus – Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) έχει καλύτερα αποτελέσματα από το πασίγνωστο "τεστ Παπανικολάου" (τεστ Παπ) στον προσδιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Το τεστ που ξεπερνάει το "τεστ Παπ" στην πρόβλεψη του καρκίνου του τραχήλου

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI) συμπέραναν ότι ένα αρνητικό τεστ HPV για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι δείκτης μεγάλης ακρίβειας για την εξαιρετικά μικρή πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου.

Ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος αυτός ιός θεωρείται η κύρια αιτία στην πλειοψηφία των καρκίνων του τραχήλου στις γυναίκες.

Η δρ Julia Gage, ερευνήτρια στο τμήμα καρκινικής επιδημιολογίας και γενετικής του NCI, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι πρέπει να καταργηθεί το "τεστ Παπ", αλλά ότι το τεστ HPV όχι μόνο πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, αλλά μπορεί να σταθεί και μόνο του, ως ικανό να προβλέψει με πολύ μεγάλη ακρίβεια την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας 30-64 ετών από την Καλιφόρνια, οι οποίες υποβλήθηκαν σε τεστ HPV και σε τεστ Παπ μεταξύ του 2003 και του 2012.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εντός τριών ετών μετά από ένα αρνητικό τεστ HPV ήταν περίπου το ήμισυ του ήδη χαμηλού κινδύνου που διαπιστώνεται μετά από ένα αρνητικό τεστ Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των γυναικών που ανέπτυξαν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέσα σε τρία χρόνια ήταν 11 ανά 100.000 μετά από ένα αρνητικό τεστ HPV σε σύγκριση με 20 ανά 100.000 μετά από ένα αρνητικό τεστ Παπανικολάου.

Οι ειδικοί επισήμαναν, ωστόσο, ότι ένα αρνητικό τεστ HPV, όπως ακριβώς και ένα τεστ Παπ, δεν εξασφαλίζει σε καμία γυναίκα ότι δεν πρόκειται να αναπτύξει ποτέ στην ζωή της καρκίνο του τραχήλου και ως εκ τούτου, είναι σώφρον να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute.

Διαβάστε επίσης:

Ο άγνωστος κίνδυνος από την χρήση αντισυλληπτικών χαπιών

Ο καρκίνος που αντιμετωπίζεται από τις γυναίκες, αλλά σκοτώνει τους άνδρες

Τα "ένοχα" σημάδια που φανερώνουν κονδυλώματα

Επιτυχής η ανοσοθεραπεία και για τον καρκίνο του τραχήλου