ΥΓΕΙΑ

Η κατάθλιψη στους διαβητικούς ασθενείς θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους

Τα άτομα με διαβήτη δεν κινδυνεύουν μόνο από το διαβήτη, κινδυνεύουν και από τη κατάθλιψη που πολλές φορές συνοδεύει την ασθένεια.

Η κατάθλιψη στους διαβητικούς ασθενείς θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους

Οι διαβητικοί ασθενείς είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πεθάνουν από μη φυσικά αίτια, κυρίως από δηλητηριάσεις, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι ασθενείς εμφανίζουν ταυτόχρονα κατάθλιψη.

Μέχρι σήμερα οι έρευνες για τις αιτίες θνησιμότητας των διαβητικών έχουν επικεντρώνονται στις επιπλοκές και τις παρενέργειες του σακχαρώδους διαβήτη. Ωστόσο, πολλά πρόωρα θανατηφόρα περιστατικά σε διαβητικούς νεότερης ηλικίας σχετίζονται πλέον με ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα ή κατάχρηση ουσιών.

Τη νέα αυτή διάσταση, ερευνά η ομάδα του καθηγητή Dr. Roger Webb από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Στην έρευνα αναλύθηκαν τα δεδομένα του σουηδικού μητρώου για τον διαβήτη Τύπου 1 και 2 και συγκεκριμένα σε άτομα που ο διαβήτης διαγνώστηκε μεταξύ του 1996 και 2009. Τα δεδομένα των ασθενών συγκρίθηκαν με τα δεδομένα αντίστοιχων ελεγχόμενων ατόμων ίδιας ηλικίας, φύλου και χώρας που δεν έπασχαν από διαβήτη.

Συγκριτικά, οι διαβητικοί που πέθαναν από μη φυσικά αίτια ήταν περισσότεροι από τους διπλάσιους (32,1 έναντι 77,3 ανά 10.000). Ιδιαίτερα έντονη ήταν η διαφορά στους νεότερους. Έτσι οι διαβητικοί, που αυτοκτόνησαν ήταν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια νεότεροι από τα άτομα της ομάδας ελέγχου.

Ο αριθμός των αυτοκτονιών στους διαβητικούς ήταν τριπλάσιος από τους άλλους. Οι διαβητικοί που πέθαναν από ατύχημα ή κάποια ιατρογενή αιτία ήταν δύο φορές περισσότεροι από τους μη διαβητικούς.

Οι μεγαλύτερες διαφορές παρουσιάστηκαν στις δηλητηριάσεις με θανατηφόρο αποτέλεσμα, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ψυχοφάρμακα, τις ναρκωτικές ουσίες, το αλκοόλ ή το μονοξείδιο του άνθρακα.

Το 8,6% των θανατηφόρων δηλητηριάσεων στους διαβητικούς οφείλονταν στην υπερδοσολογία ινσουλίνης ή στα διάφορα χάπια κατά του διαβήτη. Οι διαβητικοί όμως με εσκεμμένη δηλητηρίαση έφτασαν το 30%!