ΥΓΕΙΑ

Η ομάδα αίματος συνδέεται με μελλοντικά προβλήματα μνήμης

Νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology δείχνει ότι μία από τις σπανιότερες ομάδες αίματος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο απώλειας μνήμης στη μετέπειτα ζωή.

Η ομάδα αίματος συνδέεται με μελλοντικά προβλήματα μνήμης

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε περίπου 30.000 Αμερικανούς ηλικίας 45 ετών και πάνω και διαπίστωσαν ότι όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος AB, περίπου το 4% του συνολικού πληθυσμού, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν γνωστικές δυσλειτουργίες και προβλήματα μνήμης σε σύγκριση με άτομα που ανήκουν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία υπεδείκνυαν ότι η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά την υγεία της καρδιάς.

Από το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων, 495 εκδήλωσαν προβλήματα νοητικής φύσεως ή προβλήματα μνήμης σε διάστημα τριών ετών. Οι επιδόσεις τους συγκρίθηκαν με αυτές 587 ατόμων που δεν αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα.

Οι συμμετέχοντες με ομάδα αίματος ΑΒ αποτελούσαν το 6% της ομάδας που εκδήλωσε τα παραπάνω προβλήματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 4% που απαντάται στο γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη αναφέρει πως όσοι ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες αίματος, όπως η μηδενική (0), αντιμετωπίζουν πιθανώς μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Εκπρόσωποι του ερευνητικού οργανισμού Alzheimer's Research UK δηλώνουν πως η ισορροπημένη διατροφή και η γυμναστική είναι δύο απαραίτητα προληπτικά μέτρα που εξασφαλίζουν την καλή νοητική λειτουργία με την πάροδο των ετών.