ΥΓΕΙΑ

Πέντε συνήθειες που κάνετε όταν αγχώνεστε και βλάπτουν άμεσα την υγεία σας

Είστε από εκείνους που συνηθίζουν να τρώνε τα νύχια τους ή να τρίζουν τα δόντια τους σε μια στιγμή αγωνίας ή άγχους; Ίσως θα πρέπει να το σταματήσετε επειγόντως για το καλό της υγείας σας.

Πέντε συνήθειες που κάνετε όταν αγχώνεστε και βλάπτουν άμεσα την υγεία σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιο "τικ", κάποια συνήθεια που κάνουν πολλές φορές ασυνείδητα όταν έχουν άγχος. Υπάρχουν όμως ορισμένες συνήθειες που μπορεί να σας προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα και δεν το γνωρίζετε.

Δείτε 5 συνήθειες που κάνετε όταν αγχώνεστε και βλάπτουν άμεσα την υγεία σας:

Τρώτε τα νύχια σας

Είναι το πιο κοινό "σύμπτωμα" ενός ατόμου που βρίσκεται σε μια κατάσταση στρες ή αγωνίας και παρατηρείται ειδικά στα παιδιά ηλικίας από 10 έως 18 ετών. Αυτή η συνήθεια μπορεί όχι μόνο να κάνει τα νύχια σας να αποκτήσουν μια τραχιά υφή, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Ενίοτε μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, βακτηριακές λοιμώξεις, και κονδυλώματα γύρω από το νύχι. Ο κίνδυνος για λοιμώξεις αυξάνεται, επειδή τα μικρόβια εξαπλώνονται από τα δάχτυλά σας στο στόμα σας, και ως εκ τούτου προκαλούν ζημιά στα δόντια σας.

Τρίζετε τα δόντια σας

Εκτός από την ώρα που κοιμούνται, πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να τρίζουν τα δόντια τους και την ώρα που έχουν άγχος. Αυτό προκαλεί προβλήματα στην επιφάνεια των δοντιών, το σμάλτο και την υγεία των οστών της σιαγόνας, τα οποία πιέζονται διαρκώς.

Σταυρώνετε τα πόδια σας

Για μερικούς ανθρώπους αυτός ίσως είναι και ο συνήθης τρόπος που κάθονται. Για άλλους, όμως, είναι μια συνήθεια που κάνουν κάθε φορά που είναι στρεσαρισμένοι. Όταν κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα προκαλείτε μια ελαφρά αύξηση της αρτηριακής πίεσης, κακή στάση του σώματος και, ενδεχομένως, φλεβίτιδα. Η κατάσταση επιδεινώνεται σε άνθρωποι με κιρσούς με το αίμα να διοχετεύεται στην επιφάνεια με μεγαλύτερη πίεση και να διογκώνει ακόμα περισσότερο τα ευαίσθητα τριχοειδή αγγεία τους.

Τραβάτε τα μαλλιά σας

Μερικές γυναίκες συνηθίζουν απλά να "παίζουν" με τα μαλλιά τους σε στιγμές που έχουν άγχος, ενώ πολλοί άνθρωποι το κάνουν ακόμα πιο τακτικά. Είναι ένα ισχυρό συνήθειο που μπορεί να οδηγήσει στην τριχοτιλλομανία. Αυτή είναι η ψυχαναγκαστική κίνηση τραβήγματος των τριχών της κεφαλής.

Ακουμπάτε διαρκώς το πρόσωπό σας

Αυτή είναι μια κίνηση που οι περισσότεροι άνθρωποι την επαναλαμβάνουν πολλές φορές μέσα στην ημέρα χωρίς να το καταλαβαίνουν, αλλά το κάνουν ακόμα συχνότερα όταν νιώθουν άγχος και εκνευρισμό. Όταν τρίβετε διαρκώς το πρόσωπό σας μεταφέρετε βακτήρια με τα χέρια σας σε μια περιορισμένη περιοχή της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείτε μικροσκοπικές εκδορές που αποτελούν "πύλες" εισόδου των βακτηρίων στο δέρμα.

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 κανόνες για υγιή επιδερμίδα μετά τα 30

Ο απίθανος λόγος που οι άνδρες ελκύονται από τη μικρή πατούσα

Καταπολεμήστε το στρες με αυτές τις δραστηριότητες