ΥΓΕΙΑ

CNN: Αμερικανοί έρχονται στην Αθήνα για οφθαλμικές επεμβάσεις

Ένα 13χρονο αγόρι, που ήρθε μαζί με τη μητέρα και τον πατέρα του στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα από τη Γιούτα των ΗΠΑ, υπεβλήθη με επιτυχία στην υψηλής τεχνολογίας επέμβαση διασύνδεσης κολλαγόνου (επέμβαση «ενίσχυσης» του κολλαγόνου) προκειμένου να ανακτήσει την οπτική του λειτουργία και με την ελπίδα να αποφύγει μία σχεδόν βέβαιη μεταμόσχευση κερατοειδούς στο εγγύς μέλλον γι' αυτό το λόγο.

CNN: Αμερικανοί έρχονται στην Αθήνα για οφθαλμικές επεμβάσεις

Η επέμβαση εξετάζεται αυτή τη στιγμή από τον FDA για κλινική έγκριση, παρόλο που έχει ήδη εγκριθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα από το 2006. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από μία αμερικανική εταιρία που λέγεται Avedro και έχει έδρα το Ουάλθαμ της Μασαχουσέτης.
Μάλιστα, την είδηση αυτή μετέδωσε και το αμερικάνικο CNN.

Η Ελλάδα και συγκεκριμένα ένα εξειδικευμένο ερευνητικό και κλινικό κέντρο στην Αθήνα, του οποίου ηγείται ο Ελληνοαμερικάνος χειρουργός οφθαλμίατρος, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί σε κλινικό επίπεδο πολλές επαναστατικές νέες θεραπείες για τον κερατόκωνο, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στην αναστολή της προόδου της νόσου και την ανάκτηση λειτουργικής όρασης.

A.J.Kanellopoulos

Ο κερατόκωνος είναι μία οφθαλμολογική διαταραχή που προσβάλλει κυρίως εφήβους και πιθανώς έχει γενετική συσχέτιση. Εκδηλώνεται με τη λέπτυνση και την προοδευτική παραμόρφωση του σχήματος του κερατοειδούς -της διάφανης δομής που λειτουργεί ως ένας ισχυρός φακός μπροστά από την χρωματιστή ίριδα των ματιών μας- (στην ιατρική ορολογία αυτό ονομάζεται εκτασία).

Ως αποτέλεσμα, οι νεαροί ασθενείς με κερατόκωνο μπορούν να χάσουν σημαντικό μέρος της όρασής τους και κάποιοι μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο σημείο να χρειαστούν μεταμόσχευση κερατοειδούς. Ο κερατόκωνος αποτελεί τη νούμερο ένα ένδειξη για μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς διεθνώς.

Φαίνεται ότι ο κερατόκωνος είναι ενδημικός στις χώρες της νοτίου Ευρώπης κι έτσι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και των εξελίξεων στις σύγχρονες θεραπείες έχουν επίσης αναπτυχθεί σε αυτή την περιοχή.

Πολλοί ασθενείς από τις ΗΠΑ ταξιδεύουν τακτικά στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας στην Αθήνα κάθε μήνα προκειμένου να λάβουν αυτή την καινοτόμο θεραπεία.

Η κύρια θεραπεία ονομάζεται «Το Πρωτόκολλο της Αθήνας».

topography

Οι φωτογραφίες δείχνουν την εντυπωσιακή βελτίωση του κερατόκωνου (τα ζεστά χρώματα υποδεικνύουν πιο σοβαρή ασθένεια) μετά την επιτυχημένη θεραπεία από τον Δρ. Κανελλόπουλο στην Αθήνα.

Η εικόνα χαρτογράφησης του κερατοειδούς επάνω δεξιά είναι προεγχειρητικά, η εικόνα κάτω δεξιά είναι μετεγχειρητικά και η εικόνα στα αριστερά είναι πρακτικά η διαφορά προ και μετ-εγχειρητικά και δείχνει πιο συγκεκριμένα τη μεταβολή που επιτεύχθηκε.

Επίσης, άλλοι δύο Αμερικάνοι γιατροί είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Αθήνα και υποβλήθηκαν στην επέμβαση «Το Πρωτόκολλο της Αθήνας».