ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να συμβεί αν τρίβετε συνέχεια τα μάτια σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το τρίψιμο των ματιών είναι μια κοινή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι προκαλεί διάφορα προβλήματα.

Τι μπορεί να συμβεί αν τρίβετε συνέχεια τα μάτια σας
Bigstock

“Είναι πολύ συνηθισμένο. Όλοι κάποια στιγμή, νιώθουμε την ανάγκη να τρίψουμε τα μάτια μας λίγο”, είπε η δρ. Jill Beyer, επίκουρη καθηγήτρια οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Όταν ένα άτομο τρίβει τα μάτια του, μπορεί να διεγείρει τη διαδικασία της δακρύρροιας και να λιπάνει την επιφάνεια του οφθαλμού. Μία από τις αιτίες είναι ότι, στιγμιαία, μειώνουμε κάποια ενοχλητική αίσθηση στα μάτια, εξήγησε η ίδια.

Ωστόσο, το τρίψιμο των ματιών -ειδικά αν γίνεται συχνά- μπορεί να ασκήσει άσκοπη πίεση στο μάτι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται κερατόκωνος, σύμφωνα με τη δρ. Masako Chen, επίκουρη καθηγήτρια οφθαλμολογίας και διευθύντρια της Comprehensive Eye Clinic στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai της Ν. Υόρκης.

Γιατί μερικοί τρίβουν τα μάτια τους συχνά

Ο καθένας μπορεί να αισθανθεί τον “καταναγκασμό” να τρίψει τα μάτια του, αλλά ορισμένα προβλήματα με τα μάτια μπορεί να κάνουν μερικούς πιο επιρρεπείς σε αυτήν την τάση. Για παράδειγμα, οι αλλεργίες μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντας τριψίματος των ματιών.

Είτε οφείλεται σε εποχιακές αλλεργίες είτε σε κάποια άλλη πάθηση, τα άτομα με αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή αλλεργίες στα μάτια, συχνά εμφανίζουν κνησμό, αίσθηση καύσου και διαυγείς εκκρίσεις που τα καθιστά πιο επιρρεπή στο τρίψιμο των ματιών τους.

Διάφορες παθήσεις των ματιών μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο τρίψιμο: ξηροφθαλμία, βλεφαρίτιδα και ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να αναγκάσουν ένα άτομο να τρίβει τα μάτια του πιο συχνά.

“Τη σήμερον ημέρα καθόμαστε όλοι μπροστά από τα τηλέφωνά μας και τους υπολογιστές μας και δεν ανοιγοκλείνουμε αρκετά τακτικά τα μάτια μας. Έτσι, το δακρυϊκό φιλμ εξατμίζεται. Εκτός από τις αυξανόμενες αναφορές για αλλεργίες, η ξηροφθαλμία διαγιγνώσκεται επίσης όλο και περισσότερο και γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ασθενείς τείνουν να τρίβουν τα μάτια τους”, είπε ο δρ. Clark Chang, διευθυντής του τμήματος ειδικών φακών στο Wills Eye Hospital.

Η δρ. Beyer πρόσθεσε ότι η καταπόνηση των ματιών -που επίσης συχνά προκαλείται από το κοίταγμα σε οθόνες- μπορεί επίσης να αναγκάσει κάποιον να τρίψει τα μάτια του. Και, ακόμα κι αν κάποιος δεν αντιμετωπίζει κάποια από αυτές τις καταστάσεις, το συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί απλώς να είναι μια συνήθεια.

rubbing-eyes-matia-tripsimo

Το τρίψιμο των ματιών συνήθως κάνει τα πράγματα χειρότερα

Συνολικά, το τρίψιμο των ματιών τείνει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Για τους πάσχοντες από αλλεργίες, το τρίψιμο των ματιών μπορεί επί της ουσίας να απελευθερώσει περισσότερες ισταμίνες, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη φαγούρα, σύμφωνα με τη δρ. Beyer.

Οι εκδορές προκαλούν επίσης ανησυχία. Σύμφωνα με την ίδια, το πολύ δυνατό τρίψιμο του ματιού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον κερατοειδή. Και αν τρίψετε τα μάτια σας ενώ υπάρχει κάτι στην επιφάνειά τους (π.χ. σκόνη) μπορεί επίσης να προκληθεί τραυματισμός.

Και, αν και σπάνια, το τρίψιμο των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή κατάσταση: Κάθε φορά που ένα άτομο τρίβει το μάτι του, η πίεση εντός του οφθαλμού αυξάνεται. Αυτό μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να παραμορφώσει τον κερατοειδή και να τον κάνει πιο λεπτό, εξήγησε η δρ. Chen. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στις ίνες κολλαγόνου και σε άλλες πρωτεΐνες που συνθέτουν το μάτι, πρόσθεσε ο δρ. Chang.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές στον κερατοειδή μπορεί να οδηγήσουν σε κερατόκωνο (διόγκωση του κερατοειδούς) σε ευαίσθητα άτομα.

Ο δρ. Chang εξήγησε ότι ο κερατόκωνος εμφανίζεται και διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε νεότερους ανθρώπους και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή κατάσταση. Πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όσοι αναπτύσσουν κερατόκωνο, θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Εάν έχετε κερατόκωνο, είπε, το να τρίβετε τα μάτια σας συνεχώς θα επιδεινώσει την κατάσταση., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος τρίβει συχνά τα μάτια του αναπτύσσει κερατοκώνο.

Πηγή: health.com