ΥΓΕΙΑ

Φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την πρεσβυωπία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η πρεσβυωπία είναι μια προοδευτική απώλεια της ικανότητας να βλέπουμε καθαρά σε κοντινή απόσταση. Είναι φυσικό αποτέλεσμα της διαδικασίας γήρανσης.

Φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την πρεσβυωπία
Bigstock

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης ή αναστροφής της πρεσβυωπίας. Κάποιες συνταγογραφούμενες θεραπείες, όπως οφθαλμικές σταγόνες και γυαλιά ανάγνωσης, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν, ωστόσο, και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης τους οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι και στην καθημερινότητά σας:

Προσθέστε περισσότερη βιταμίνη Α στη διατροφή σας

Η βιταμίνη Α έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη νυχτερινή τύφλωση, την αραίωση του κερατοειδούς και την μυωπία. Αν και δεν επιβραδύνει την εξέλιξη της πρεσβυωπίας, η προσθήκη επιπλέον βιταμίνης Α στη διατροφή σας μπορεί σίγουρα να βελτιώσει την υγεία των ματιών σας.

Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, καθώς και στα πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες, η κολοκύθα, οι πιπεριές και τα καρότα.

Αυξήστε την κατανάλωση βιταμινών C και E

Οι βιταμίνες C και Ε είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών.

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια, το λάχανο, το ακτινίδιο και οι φράουλες. Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα αβοκάντο, οι ηλιόσποροι και οι κολοκύθες.

Μαζί, αυτές οι δύο βιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από βλάβες και μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Περισσότερος ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην μεταφορά της βιταμίνης Α από το ήπαρ στον αμφιβληστροειδή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ψευδαργύρου σχετίζεται με μειωμένη υγεία των ματιών. Μπορείτε να βρείτε τον ψευδάργυρο σε τροφές όπως τα στρείδια, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και πολλά είδη ψαριών.

Προσθέστε λουτεΐνη στη διατροφή σας

Η λουτεΐνη είναι ένα αντιοξειδωτικό. Συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας και την μείωση της φλεγμονής των ματιών.

Μπορείτε να βρείτε λουτεΐνη σε τροφές όπως το λάχανο, ο αρακάς, οι κρόκοι αυγών και τα φιστίκια Αιγίνης.

Καταναλώστε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας των ματιών. Μπορεί επίσης να αποτρέψει εν μέρει τον εκφυλισμό των ματιών, ο οποίος σχετίζεται με την ηλικία. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη ή τη θεραπεία των συμπτωμάτων της πρεσβυωπίας.

Μπορείτε να βρείτε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Φοράτε γυαλιά ηλίου

Οι υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου μπορούν να βλάψουν τα μάτια σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο πρεσβυωπίας. Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια σας και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρεσβυωπίας.

Κόψε το κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία. Αυτό περιλαμβάνει και την υγεία των ματιών. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πρεσβυωπίας.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων και να βελτιώσει τη συνολική υγεία των ματιών σας.

Ξεκουράστε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας

Το να ξοδεύετε παρατεταμένο χρόνο κοιτάζοντας οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε κούραση των ματιών. Ακόμη και σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πίεση στα μάτια σας.

Μια δημοφιλής τεχνική είναι η μέθοδος 20-6-20: κάθε 20 λεπτά σηκώστε το βλέμμα από την οθόνη και εστιάστε σε ένα αντικείμενο 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα.

Πηγή: healthline.com