ΥΓΕΙΑ

Τα 6 αντικείμενα προσωπικής υγιεινής που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με άλλους

Σε γενικές γραμμές, είναι καλό οι άνθρωποι να μοιράζονται τα υπάρχοντά τους με τους συνανθρώπους τους και ειδικά όταν εκείνοι έχουν μεγάλη ανάγκη.

Τα 6 αντικείμενα προσωπικής υγιεινής που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με άλλους

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα προσωπικά μας αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να τα μοιραζόμαστε με άλλους, αφού σε αυτή την περίπτωση θέτουμε τόσο εκείνους, όσο και τον εαυτό μας σε κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας.

Δείτε ποια αντικείμενα προσωπικής υγιεινής δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ και για ποιον λόγο:

Οδοντόβουρτσα

Έρευνα από το ukbathrooms.com έδειξε ότι το 26% των Βρετανών μοιράζεται την οδοντόβουρτσά του με τον/την σύντροφό του. Μάλιστα, το 70% αυτών των ατόμων, υποστήριξαν ότι δεν πιστεύουν πως υπάρχει καμία ανησυχία για την υγεία τους από αυτήν τους τη συνήθεια.

Ωστόσο, το να μοιράζεστε την οδοντόβουρτσά σας, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οδοντιατρών, η κοινή χρήση οδοντόβουρτσας οδηγεί σε αύξηση των στοματικών μολύνσεων. Αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τα άτομα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Ξυραφάκια

Μην παρασύρεστε από την σκέψη ότι τα ξυραφάκια δεν είναι επικίνδυνα επειδή απλώς έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα. Στην πραγματικότητα, τα ξυραφάκια μπορούν να γίνουν εστία μόλυνσης όπως κονδυλώματα, θυλακίτιδα και δερματικές παθήσεις, ακόμα και όταν δεν έρθουν σε επαφή με κάποιο μικρό κόψιμο στο δέρμα σας. Συνιστάται να τα αλλάζετε μετά από περίπου 10 χρήσεις.

Πετσέτες

Μην μοιράζεστε ποτέ την πετσέτα σας με κάποιον άλλο, ακόμα και αν μόλις έχει χρησιμοποιηθεί για να στεγνώσετε μετά το μπάνιο σας. Βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος μπορούν να επιζήσουν για μερικές ώρες, ημέρες, ή ακόμα και μήνες επάνω στην πετσέτα, δεδομένου ότι αυτή έχει την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Προσπαθήστε να αλλάζετε τις πετσέτες σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, να τις κρεμάτε να στεγνώσουν σε ανοιχτό χώρο και ποτέ να μην τις μοιραστείτε με κανέναν -ούτε καν τα μέλη της οικογένειάς σας.

Σαπούνι

Μπορεί το σαπούνι να "αυτοκαθαρίζεται" επειδή με κάθε χρήση απομακρύνεται και μια ακόμα επίστρωση υλικού, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανό να έχει βακτήρια. Έρευνα του 2006 έδειξε ότι το σαπούνι αποτελεί πηγή λοιμόξεων σε οδοντιατρικές κλινικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σαπούνι σπανίως στεγνώνει πλήρως, ειδικά στο κάτω μέρος όπου συσσωρεύεται νερό και υγρασία και ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων και μυκητών μεταξύ των χρήσεών του. Αυτά στη συνέχεια περνούν από τα χέρια του ενός στον άλλο κ.ο.κ.

Χτένες και βούρτσες

Μπορούν να αποτελέσουν μέσο εξάπλωσης από μια σειρά από ασθένειες, όπως ψείρες, ψώρα, και μερικές φορές ακόμη και λοίμωξης από σταφυλόκοκκο. Ακόμα και τα άτομα της ίδιας οικογένειας δεν θα πρέπει να μοιράζονται τις χτένες/βούρτσες μαλλιών. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να μην το κάνετε, ειδικά όταν επισκέπτεστε το κομμωτήριο, αλλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος απολυμαντικού πριν σας χτενίσουν. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τις προσωπικές σας βούρτσες στο σπίτι. Γεμίστε ένα μπολ με αντιβακτηριακό σαπούνι και νερό, και αφήστε τις να μουλιάσουν για περίπου μια ώρα. Ξεπλύνετε καλά και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία κάθε δύο εβδομάδες.

Αποσμητικό/αντιιδρωτικό σε μορφή roll-on

Η εφίδρωση διασπά τον ιδρώτα στο δέρμα σας. Υπάρχει, ωστόσο, μία διαφορά μεταξύ της χρήσης ενός roll-on και ενός stick αποσμητικού. Με ένα αποσμητικό σε stick μπορείτε να μεταφέρετε τα κύτταρα του δέρματος και των μαλλιών, αλλά δεν προκαλέσετε μόλυνση. Ένα αποσμητικό roll-on έχει ο την ικανότητα να μεταφέρει περισσότερα βακτήρια λόγω της κολλώδους υφής του.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η «αθόρυβη παλινδρόμηση» και ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Τι να κάνετε για να μην αναπτυχθούν βακτήρια στο ψυγείο σας

Τα τρώτε σίγουρα, αλλά δε γνωρίζετε ότι "διαλύουν" τα δόντια σας

Ηπατίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε