ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατευθείτε από το έλκος στομάχου

Το πεπτικό έλκος είναι μία χρόνια πάθηση του πεπτικού συστήματος και ιδιαίτερα του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία μιας πληγής (έλκους) στο τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου.

Πώς να προστατευθείτε από το έλκος στομάχου

Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές παθήσεις, καθώς προσβάλει περίπου το 25% των ανδρών και το 15% των γυναικών. Εν τούτοις μόνο το 5-10% των ατόμων εκδηλώνει συμπτώματα της νόσου.

Όπως στις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έτσι και στο πεπτικό έλκος συστήνεται αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων και την επούλωση του έλκους.

Όσοι πάσχουν από έλκος πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη, το αλκοόλ, καθώς και τα τρόφιμα που περιέχουν πιπέρι και μπαχαρικά.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι θα πρέπει να περιορίζεται και η κατανάλωση αλατιού, το οποίο κάνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (η συχνότερη αιτία πρόκλησης πεπτικού έλκους) πιο επιθετικό για την εμφάνιση έλκους.

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τηγανητά φαγητά, παστά ψάρια, καπνιστά ή με πολλά μπαχαρικά κρέατα, λιπαρές τροφές, γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς και λαχανικά που σχηματίζουν αέρια όπως το κρεμμύδι, το σέλινο κ.α.

Υπάρχουν ωστόσο και τροφές που αρχικά μπορεί να ενοχλούν, στη συνέχεια όμως να ενταχθούν στο διαιτολόγιο του ασθενούς.

Συνιστώνται επίσης πολλά και μικρά γεύματα σε τακτά και καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Το βραδινό γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν το βραδινό ύπνο, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει να τρώνε αργά και να μασάνε σχολαστικά την τροφή τους.

Διαβάστε επίσης:

Πότε το έλκος στομάχου μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο

Τα σημάδια που φανερώνουν έλκος στο στομάχι

Οι 10 τροφές «δηλητήριο» για το έλκος του στομάχου