ΥΓΕΙΑ

Κατακράτηση ούρων: Οι πιθανές αιτίες που την προκαλούν

Η κατακράτηση ή επίσχεση ούρων μπορεί να προκληθεί είτε από απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος είτε λόγω προβλημάτων στα νεύρα που παρεμβαίνουν μεταξύ του εγκεφάλου και της ουροδόχου κύστης. Αν τα νεύρα δεν λειτουργούν σωστά, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να πάρει το μήνυμα ότι η κύστη είναι γεμάτη.

Κατακράτηση ούρων: Οι πιθανές αιτίες που την προκαλούν

Ακόμα κι αν ξέρετε ότι η κύστη σας είναι γεμάτη, ο μυς της ουροδόχου κύστης που εκτοπίστηκε από τα ούρα δεν μπορεί να πάρει το μήνυμα ότι είναι καιρός να τα προωθήσετε ή οι μύες του σφιγκτήρα μπορεί να μην πάρουν το μήνυμα ότι πρέπει να χαλαρώσετε.

Πολλές είναι οι καταστάσεις και οι παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα νεύρα προκαλώντας κατακράτηση ούρων.

Μερικές από αυτές είναι ο φυσιολογικός τοκετός, οι λοιμώξεις του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, μία δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα ή ένας τραυματισμός.

Επιπλέον, μερικά παιδιά γεννιούνται με προβλήματα νεύρων που μπορεί να κρατήσει την κύστη από την απελευθέρωση των ούρων. Άλλες πιθανές αιτίες κατακράτησης ούρων είναι οι εξής:

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη
Όσο διευρύνεται ο προστάτης, δημιουργείται ένα στρώμα που πιέζει την ουρήθρα όπως ένας σφιγκτήρας ένα λάστιχο. Ως αποτέλεσμα, το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης γίνεται πιο παχύ και η κύστη αρχίζει να συρρικνώνεται ακόμη και όταν περιέχει μικρές ποσότητες ούρων. Τελικά, η ουροδόχος κύστη αποδυναμώνεται και χάνει την ικανότητα να αδειάσει, με αποτέλεσμα τα ούρα να παραμένουν στην κύστη.

Λοίμωξη
Μία ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση, αν προκληθεί στην ουρήθρα φλεγμονή, αυτή να διογκωθεί και εν τέλει να την κλείσει.

Χειρουργείο
Κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, η αναισθησία που χορηγείται στον ασθενή μπλοκάρει τα σήματα πόνου. Τα υγρά που χορηγούνται ενδοφλεβίως για να αντισταθμίσουν ενδεχόμενη απώλεια αίματος σε συνδυασμό με την αναισθησία μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθενισμένη λειτουργία νεύρων, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να εμφανίζουν κατακράτηση ούρων μετά από το χειρουργείο.

Πέτρα στην ουροδόχο κύστη
Μια πέτρα που σχηματίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να φράξει το άνοιγμα της ουρήθρας.

Δυσκοιλιότητα
Τα σκληρά κόπρανα στο ορθό μπορεί να πιέζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας κατακράτηση.

Στένωση ουρήθρας
Μία ουλή που μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό του πέους, ενδέχεται να προκαλέσει μόλυνση, η οποία θα οδηγήσει σε κλείσιμο της ουρήθρας.