ΥΓΕΙΑ

Η επιστήμη εξηγεί γιατί τόσο λίγοι άνθρωποι είναι αριστερόχειρες (βίντεο)

Στο ζωικό βασίλειο η πιθανότητα κάποιο ζώο να χρησιμοποιεί περισσότερο το ένα άκρο από το άλλο (πχ. μπροστινά πόδια στα σκυλιά) είναι σε γενικές γραμμές στο 50%.

Η επιστήμη εξηγεί γιατί τόσο λίγοι άνθρωποι είναι αριστερόχειρες (βίντεο)

Στους ανθρώπους, ωστόσο, μόλις το 10% γεννιέται με προδιάθεση να χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι περισσότερο από το δεξί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες.

Ο εγκέφαλός μας είναι "καλωδιωμένος" με τέτοιον τρόπο, ώστε το αριστερό ημιοσφαίριο να ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματος και το ανάποδο. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία από την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη προκάλεσε ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου μας να διενεργούνται στη μία μόνο πλευρά του.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απουσία ενός συγκεκριμένου γονιδίου είναι αυτή που κάνει τον εγκέφαλο να επιλέγει την αριστερή πλευρά (χέρι και πόδι) ως την κυρίαρχη για τις βασικές εργασίες.

Αυτή η γονιδιακή μετάλλαξη είναι γνωστή ως "Right Shift mutation".

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι το αν κάποιος είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας επηρεάζεται και από τα γονίδια των γονιών του:

-Δύο δεξιόχειρες γονείς έχουν μόλις 9% πιθανότητα να γεννήσουν παιδί που να είναι αριστερόχειρας.

-Αν ο ένας γονέας είναι αριστερόχειρας και ο άλλος δεξιόχειρας, τότε το παιδί έχει 19% πιθανότητες να είναι αριστερόχειρας.

-Αν και οι δύο γονείς είναι αριστερόχειρες, τότε το παιδί έχει 26% να είναι και αυτό αριστερόχειρας.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αυτές και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες επάνω στο ερώτημα: γιατί, τελικά, τόσο λίγοι άνθρωποι είναι αριστερόχειρες;

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει κατά την εκσπερμάτιση, τη γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη (βίντεο)

Πως να αντιμετωπίσετε τις άφτρες στο στόμα

Αν δεν μυρίζετε αυτά, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Τι συμβαίνει όταν «πετάει» το μάτι