ΥΓΕΙΑ

Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά από τις ιώσεις του χειμώνα

Ο χειμώνας έχει ξεκινήσει και μαζί του οι ιώσεις και τα κρυολογήματα, που ταλαιπωρούν κυρίως τα παιδιά.

Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά από τις ιώσεις του χειμώνα

Όσο και αν θέλετε όμως να προστατέψετε τα βλαστάρια σας από τις ιώσεις, αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς οι ιοί του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης μεταδίδονται με πολύ μεγάλη ευκολία μέσω του αέρα, ακόμη και σε απόσταση 2 μέτρων.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής, που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών, ώστε ο οργανισμός τους να αμυνθεί πιο αποτελεσματικά έναντι των ιών.

Πλύσιμο χεριών

Ο βασικότερος κανόνας είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, τόσο των δικών σας, όσο και των παιδιών σας. Ειδικά αν πρόκειται για μωρό, επιβάλλεται το πλύσιμο πριν την αλλαγή της πάνας και φυσικά πριν την ετοιμασία του φαγητού. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγαλύτερα παιδιά προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση των μικροβίων από το ένα στο άλλο.

Καλός αερισμός του σπιτιού και σταθερή θερμοκρασία

Για την υγιεινή ατμόσφαιρα τόσο στα παιδικά δωμάτια όσο και στο υπόλοιπο σπίτι, επιβάλλεται να αερίζετε τους χώρους για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Παράλληλα, φροντίστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού να μην υπερβαίνει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να καπνίζετε εντός του σπιτιού, ειδικά αν κάποιο παιδί έχει άσθμα ή κάποιο άλλο αναπνευστικό πρόβλημα.

Πετσέτες

Μην χρησιμοποιείτε τις ίδιες πετσέτες (μπάνιου, χεριών, κ.λπ.) για τα παιδιά και άλλα μέλη της οικογένειας.

Καθαριότητα σπιτιού

Απολυμαίνετε συχνά τους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, όπως οι πάγκοι της κουζίνας, ο νιπτήρας, η μπανιέρα και η λεκάνη της τουαλέτας.

Σωστή διατροφή

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνη C, βιταμίνη E, β-καροτένιο, λυκοπένιο και σελήνιο). Τα προβιοτικά, δηλαδή τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι, το ξινόγαλα και άλλα εμπλουτισμένα προϊόντα, συμβάλλουν επίσης στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα κινητοποιούν το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Πονόλαιμος: Απλά βήματα για άμεση ανακούφιση

Πώς να ανακουφιστείτε από το μπούκωμα στη μύτη