ΥΓΕΙΑ

Νέα ερευνητικά στοιχεία για τη μετάδοση του HPV

O ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ευθύνεται περίπου για το 5% των περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως, κυρίως για καρκίνους του τραχήλου και του λάρυγγα.

Νέα ερευνητικά στοιχεία για τη μετάδοση του HPV

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention διευκρινίζει ποιοι είναι οι μηχανισμοί μετάδοσης του HPV, τονίζοντας πως η λοίμωξη δεν είναι εφικτή μόνο με τη σεξουαλική επαφή.

Ερευνητές από τον Καναδά υποστηρίζουν ότι ο HPV μεταδίδεται και με την επαφή του στόματος με τα γεννητικά όργανα αλλά και με το φιλί.

«Η κατανόηση των πιθανών τρόπων μετάδοσης του HPV είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπίσουμε ποιες ακριβώς είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τη λοίμωξη», εξηγούν οι ερευνητές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στο δίκτυο Medical News Today.

Εξέτασαν 222 άντρες και τις συντρόφους τους. Ζητήθηκε από καθέναν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε στο σεξουαλικό ιστορικό του. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε (αδιάκριτες) ερωτήσεις όπως το πόσο συχνά επιδιδόταν ο σύντροφος σε στοματικό σεξ προς την κοπέλα του. Επίσης, οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγμα σάλιου και σωματικών υγρών από τα γεννητικά τους όργανα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι το 7,2% των αντρών είχε μολυνθεί από τον ιό στη στοματική κοιλότητα. Από αυτούς τους άντρες, σε ποσοστό 28,6% η σύντροφός τους είχε επίσης μολυνθεί από τον HPV στο στόμα και σε ποσοστό 11,6% η σύντροφός τους είχε μολυνθεί από τον HPV στα γεννητικά όργανα.

Από το συνολικό δείγμα ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη, ποσοστό 2,3% είχε μολυνθεί από το επικίνδυνο στέλεχος 16 του ιού (ευθύνεται για δυσπλασίες στα γεννητικά όργανα αλλά και στοματικά κονδυλώματα). Από τους 33 άντρες που η σύντροφός τους είχε μολυνθεί από το στέλεχος 16, είχε μολυνθεί το 6,1%.

Τα παραπάνω στατιστικά οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι άντρες έχουν διπλάσιο κίνδυνο να μολυνθούν κάθε φορά που επιδίδονται σε στοματικό σεξ στη σύντροφό τους, εάν αυτή έχει μολυνθεί από τον ιό.

Διαβάστε επίσης:

HPV: Λιγότεροι εμβολιασμοί, περισσότερα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου
Κονδυλώματα & μυρμηγκιές vs. κρεατοελιές: Δείτε τις διαφορές
HPV: Ένα μανιτάρι κρατά το μυστικό για την καταπολέμηση του ιού