ΥΓΕΙΑ

Οδηγός: Πότε οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής είναι πιο αποτελεσματικά

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής τονώνουν τον οργανισμό μας, ειδικότερα σε περιόδους έντονης κόπωσης ή πτώσης της άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οδηγός: Πότε οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής είναι πιο αποτελεσματικά

Εάν θέλετε, όμως, να αποκομίσετε το μέγιστο όφελος που προκύπτει από τη λήψη τους, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ώρα κάνει τη διαφορά.

Δείτε στον αναλυτικό οδηγό, που έχει προκύψει από σχετικές επιστημονικά στοιχεία, πότε το κάθε στοιχείο έχει τη μέγιστη απόδοση για τον οργανισμό μας.

Σίδηρος

Το ασβέστιο αναστέλλει την πρόσληψη σιδήρου, γι' αυτό δεν πρέπει να τα λαμβάνετε ταυτόχρονα. Είναι προτιμότερο να λαμβάνεται το πρωί με άδειο στομάχι. Αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη του με καφέ ή τσάι, καθώς η καφεΐνη και οι τανίνες επηρεάζουν την απορρόφησή του.

Βιταμίνη C

Ξεκινήστε το πρωί και πάρτε την υπόλοιπη αργότερα, το απόγευμα. Η βιταμίνη C αντέχει λίγες ώρες στην κυκλοφορία του αίματος γι' αυτό είναι προτιμότερο να τη λαμβάνετε σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βιταμίνες της κατηγορίας Β

Η λήψη τους συστήνεται μαζί με το πρωινό, για να προωθήσουν και να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας σε υψηλό επίπεδο.

Βιταμίνη Ε

Ιδανικά θα πρέπει να τα λαμβάνετε το πρωί ή το απόγευμα, καθώς η απορρόφηση είναι μεγαλύτερη κατά την παρουσία λιπαρών ουσιών (για παράδειγμα γάλα και δημητριακά, ξηροί καρποί, γιαούρτι ή αβοκάντο).

Συνένζυμο Q10

Λόγω της λιποδιαλυτότητάς του, το συνένζυμο Q10 απορροφάται περισσότερο κατά την παρουσία λιπαρών ουσιών, κατά προτίμηση με το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα.

Βρείτε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες στις καλύτερες τιμές στο OTC Pharmacy

Ψευδάργυρος

Κατά προτίμηση, θα πρέπει να λαμβάνεται το απόγευμα με φαγητό, καθώς μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ναυτίας, αν ληφθεί με άδειο στομάχι. Αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη του με σίδηρο ή ασβέστιο.

Ιώδιο

Το ιώδιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα γι' αυτό χρειάζεται συχνή αναπλήρωση. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι το ιώδιο αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας γι' αυτό μπορείτε να το πάρετε στο μέσο της ημέρας. Προτείνεται η λήψη του το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.

Βιταμίνη D

Προτείνεται η λήψη της με το γεύμα και έχει καλύτερη απορρόφηση παρουσία λιπαρών. Μερικές μελέτες δηλώνουν αρνητικές επιδράσεις στον ύπνο, οπότε συνίσταται να λαμβάνεται νωρίς το απόγευμα.

Βιταμίνη Κ

Μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά προτείνεται η ταυτόχρονη λήψη της με βιταμίνη D, ασβέστιο και βιταμίνη C. Η απορρόφησή της αυξάνεται, όταν λαμβάνεται μαζί με γεύμα που περιέχει διαιτητικά λίπη.

Ιχθυέλαιο

Προτείνεται η ταυτόχρονη λήψη με γεύμα, για καλύτερη απορρόφηση το απόγευμα ή το βράδυ.

Ασβέστιο

Προτείνεται η λήψη του το απόγευμα, γιατί αξιοποιείται καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μαγνήσιο

Μελέτες καταδεικνύουν ότι βοηθάει στη διαδικασία του ύπνου, οπότε μπορείτε να το πάρετε το βράδυ, πριν κοιμηθείτε.

Προβιοτικά

Προτείνεται να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, 30-60 λεπτά πριν το γεύμα, για ελαχιστοποίηση των αλληλεπιδράσεων με τα εντερικά ένζυμα.

Βρείτε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες στις καλύτερες τιμές στο OTC Pharmacy

Γενικοί Κανόνες για τη λήψη συμπληρωμάτων

«Ναι»

- Πίνετε τα συμπληρώματα διατροφής με νερό ή χυμό πορτοκάλι.

- Διατηρήστε τα συμπληρώματα διατροφής σε δροσερό, στεγνό και σκοτεινό μέρος.

- Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, ειδικά εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για πιθανές αλληλεπιδράσεις.

«Όχι»

- Μη λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής με ζεστά ροφήματα, καφέ ή τσάι, καθώς η καφεΐνη και η τανίνη που περιέχονται, μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση και να αυξήσουν την απώλεια των μετάλλων από το σώμα.

- Στην περίπτωση των προβιοτικών, η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τους ζωντανούς μικροοργανισμούς.

- Μη διπλασιάζετε τη δόση σας, εάν ξεχάσατε μια στην επόμενη λήψη τους.

- Μην υπερβάλλετε των συνιστώμενων δοσολογιών, εκτός εάν σας συμβουλέψει ο γιατρός ή διαιτολόγος σας.