ΥΓΕΙΑ

PART: Η νέα νευρολογική διαταραχή που θεωρείται "μικρός αδερφός" του Αλτσχάιμερ

Σε μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Acta Neuoropathologica, επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα νευρολογική νόσο που προκαλεί τις ίδιες γνωστικές διαταραχές με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά εμφανίζει διαφορετική παθολογία του εγκεφάλου.

PART: Η νέα νευρολογική διαταραχή που θεωρείται "μικρός αδερφός" του Αλτσχάιμερ

Οι επικεφαλής της έρευνας, δρ Peter T. Nelson από το πανεπιστήμιο του Κεντάκι και ο δρ John F. Crary από το νοσοκομείο Mount Sinai της Ν. Υόρκης, ονόμασαν αυτή τη νέα νόσο "PART" (Primary Age-Related Tauopathy).

Οι ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν ίνες στον εγκέφαλο τους που αποτελούνται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Τ (tau), καθώς και πλάκες που προκαλούνται από τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται β-αμυλοειδές. Αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς με PART έχουν μόνο ινώδεις πρωτεΐνες και όχι συσσώρευση πλάκας.

Το γεγονός ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν προβλήματα μνήμης, αλλά έχουν μόνο ινώδη πρωτεΐνη Τ στον εγκέφαλό τους δίχαζε την επιστημονική κοινότητα. Κατά το παρελθόν, οι εν λόγω ασθενείς έχουν περιγραφεί ως άτομα στα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί οι ασθενείς δεν έχουν καμία ανωμαλία του βήτα-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους, υποδεικνύοντας ότι δεν αναπτύσσουν πλάκες, οι οποίες είναι ένα χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Έτσι οι ερευνητές Nelson και Crary θέλησαν να αναλύσουν αυτό το φαινόμενο. Στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι η νόσος PART είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ινών από πρωτεΐνη Τ στον εγκέφαλο.

Στο Αλτσχάιμερ, αυτά τα ινώδη συμπλέγματα συχνά σχηματίζονται σε όλο τον εγκέφαλο. Στους ασθενείς με PART, ωστόσο, τείνουν να σχηματίζονται στο μέσο κροταφικό λοβό, στον βασικό πρόσθιο εγκέφαλο και στις οσφρητικές περιοχές. Πολλές από αυτές τις δομές σχετίζονται με τη μνήμη και αυτό εξηγεί -σύμφωνα με τους ερευνητές- το γιατί οι ασθενείς με PART έχουν προβλήματα μνήμης παρόμοια με εκείνα του Αλτσχάιμερ.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν πόσο συχνά εμφανίζεται η νόσος PART. Αλλά επισημαίνουν ότι τείνει να είναι πιο σοβαρή σε πολύ ηλικιωμένα άτομα, αν και ακόμη δεν γνωρίζουν τους λόγους πίσω από αυτό.

Επίσης, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το 25% των ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένηση -που έχουν υποβληθεί σε τομογραφίες εγκεφάλου και έχει ελεγχθεί το εγκεφαλονωτιαίο τους υγρό για βιοδείκτες του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Τ- δεν έχουν κανένα σημάδι μη-φυσιολογικής λειτουργίας του βήτα-αμυλοειδούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να πάσχουν από τη νέα ασθένεια, PART.

Διαβάστε επίσης:

Νέο τεστ προβλέπει το Αλτσχάιμερ 10 χρόνια πριν εκδηλωθεί

Υπέρταση: Γιατί επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία

Τεστ: Τι ηλικία έχει ο εγκέφαλός σας;

Δύο φάρμακα για το διαβήτη επαναφέρουν τη μνήμη μετά το Αλτσχάιμερ