ΥΓΕΙΑ

Ο διαβήτης ευνοεί την εκδήλωση της άνοιας

Οι μεσήλικες που λαμβάνουν διάγνωση για διαβήτη (τύπου 2) ή προ-διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας μνήμης και νοητικής κατάπτωσης κατά την επόμενη 20ετία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Ο διαβήτης ευνοεί την εκδήλωση της άνοιας

«Διαπιστώσαμε πως οι ενήλικες με διαβήτη ή προ-διαβήτη (είτε διαχειρίζονται σωστά τα επίπεδα του σακχάρου τους είτε όχι) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νοητικής κατάπτωσης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά βέβαια σε όσους δε λαμβάνουν αγωγή για σωστό έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα τους», δηλώνει η ερευνήτρια Elizabeth Selvin, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και προβλημάτων μνήμης, χωρίς να καταφέρουν όμως να αποδείξουν ότι τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αποτελούν την αιτία του προβλήματος.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ διαβήτη και άνοιας, ωστόσο η σχέση της μεταβολικής πάθησης με την πρώιμη απώλεια μνήμης και την εξασθένιση της νοητικής λειτουργίας εν γένει δεν έχει μελετηθεί εκτενώς.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου CBS News, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, ένας 60χρονος που πάσχει από διαβήτη αποδίδει νοητικά περίπου όσο ένας υγιής 65χρονος. Παράλληλα, η απώλεια μνήμης και η αποδυνάμωση της νοητικής λειτουργίας ήταν σημαντική και για τα άτομα που πάσχουν από το λεγόμενο προ-διαβήτη, όταν δηλαδή τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι ανεβασμένα αλλά όχι αρκετά ώστε να προκύψει επίσημη διάγνωση διαβήτη.

Αν και η σχέση μεταξύ διαβήτη και απώλειας μνήμης παραμένει ασαφής, οι ερευνητές υποθέτουν ότι είναι αποτέλεσμα της φθοράς των αιμοφόρων αγγείων λόγω της αυξημένης γλυκόζης στο αίμα.