ΥΓΕΙΑ

Βουλωμένο αυτί: Αίτια κι αντιμετώπιση

Τα αυτιά μπορεί να βουλώσουν μετά από το μπάνιο, λόγω μιας ωτίτιδας ή λοίμωξης του αναπνευστικού ή σε ένα αεροπορικό ταξίδι.

Βουλωμένο αυτί: Αίτια κι αντιμετώπιση

Οι αιτίες που προκαλούν βουλωμένα αυτιά είναι:

-Απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου από βύσμα κυψελίδας («κερί») ή κάποιο ξένο σώμα.

-Παρουσία υγρού στο μέσο αυτί (π.χ. σε ωτίτιδα)

-Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (απότομες μεταβολές ατμοσφαιρικής πίεσης, λοιμώξεις αναπνευστικού, αλλεργική ρινίτιδα, «κρεατάκια»).

Αντιμετώπιση

Κυψελίδα

Σε ό,τι αφορά στην κυψελίδα («κερί»), ο ρόλος της είναι προστατευτικός. Επειδή το αυτί έχει την ικανότητα αυτοκαθαρισμού, αποβάλλει δηλαδή μόνο του το περίσσευμα, μην προσπαθείτε να την αφαιρέσετε με μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα, που μπορεί να την σπρώξουν βαθύτερα ή να προκαλέσουν τραυματισμό. Αρκεί το εξωτερικό σκούπισμα με μία καθαρή πετσέτα ή βαμβάκι.

Η επίμονη κυψελίδα μπορεί να μαλακώσει με σταγόνες από λάδι, γλυκερίνη ή με ειδικές σταγόνες. Αν παρ' όλα αυτά δεν απομακρύνεται και προκαλεί ενόχληση, πρέπει να αφαιρείται από Ω.Ρ.Λ. Όσοι μάλιστα έχουν την τάση να συσσωρεύουν κερί στον έξω ακουστικό πόρο θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους για καθαρισμό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν πρέπει να ρίχνετε καμία σταγόνα στο αυτί, αν υπάρχει πιθανότητα τρύπας στο τύμπανο.

Μπάνιο

Τα αυτιά βουλώνουν μετά το μπάνιο γιατί το νερό εγκλωβίζεται στη συσσωρευμένη κυψελίδα και τη διογκώνει. Τι περίσσευμα νερού συνήθως φεύγει με αλλαγή κλίσης του κεφαλιού και πιέζοντας τον έξω ακουστικό πόρο με πετσέτα ή βαμβάκι. Εναλλακτικά μπορεί να ενσταλαχθεί καθαρό οινόπνευμα, που στεγνώνει το αυτί ή να εξατμιστεί το νερό με το πιστολάκι των μαλλιών στη χαμηλή ένταση με χλιαρό αέρα και κρατώντας το αρκετά εκατοστά μακριά από το αυτί. Για να μην μπαίνει νερό στα αυτιά κατά τη διάρκεια του μπάνιου, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ωτασπίδες από βαμβάκι εμποτισμένο με λάδι για την προστασία τους.

Όταν η απόφραξη του αυτιού οφείλεται σε ξένο σώμα, αυτό πρέπει να αφαιρείται από Ω.Ρ.Λ. Μην ρίχνετε νερό γιατί μπορεί να το φουσκώσει και να κάνει δυσκολότερη την έξοδό του. Αν το ξένο σώμα είναι κάποιο έντομο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζεστό λάδι ή καθαρό οινόπνευμα σε σταγόνες.

Ωτίτιδα

Στην ωτίτιδα ο γιατρός θα συστήσει κατάλληλη αγωγή με ή χωρίς αντιβίωση. Αν μια λοίμωξη του αναπνευστικού επηρέασε τη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας και βούλωσε τα αυτιά, πιθανόν να βοηθήσουν αποσυμφορητικά φάρμακα που θα προτείνει ο γιατρός.

Τέλος, για τα αυτιά που βουλώνουν σε υψόμετρο ή σε αεροπορικά ταξίδια (ειδικά στην προσγείωση και στην απογείωση), μία λύση είναι το μάσημα τσίχλας ή το χασμουρητό. Και με τους δύο τρόπους ανοίγει η ευσταχιανή σάλπιγγα και γίνεται η εξίσωση του αέρα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από το χαρακτηριστικό «κλικ» που αισθανόμαστε. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί, μία άλλη μέθοδος είναι ο χειρισμός Valsava, η εκπνοή δηλαδή με κλειστή μύτη και στόμα.

Εάν το πρόβλημα παραμένει, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται και από άλλες ενοχλήσεις, είναι απαραίτητη η ιατρική εξέταση.

Διαβάστε επίσης:

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ένας απλός τρόπος για να δείτε αν κινδυνεύετε

Άφθες στο στόμα: Πότε δείχνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας