ΥΓΕΙΑ

Συμπτώματα ασθένειας που φαίνονται στη γλώσσα

Όταν είμαστε υγιείς, η γλώσσα μας είναι ροδαλή και δεν έχει κηλίδες ή εξογκώματα στην επιφάνειά της. Όταν όμως η γλώσσα έχει διαφορετική απόχρωση, είναι πρησμένη ή έχει λευκά σημάδια στην επιφάνειά της, υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας που πιθανώς δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί.

Συμπτώματα ασθένειας που φαίνονται στη γλώσσα

Η πρησμένη γλώσσα αποτελεί τυπική ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης, ενώ οι γραμμές (που μοιάζουν με ρυτίδες) στην επιφάνεια της γλώσσας μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, συγκεκριμένα σύφιλη.

Τα έλκη επάνω στη γλώσσα είναι σύμπτωμα για τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, ενώ όταν η γλώσσα είναι υπερβολικά λεία είναι πιθανό να υπάρχει στον οργανισμό έλλειψη βιταμίνης Β12, σιδήρου ή φολικού οξέος.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK, οι πληγές ή τα εξογκώματα στη γλώσσα και η αναίτια αιμορραγία αποτελούν ενδείξεις για καρκίνο του στόματος.

Η φλεγμονή και ο αποχρωματισμός της γλώσσας (έντονο κόκκινο, μαύρο ή λευκό χρώμα) μπορεί να υποδεικνύουν λοίμωξη από μύκητα.

Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι έχουν πιο παχιά γλώσσα (συσσωρεύεται δηλαδή στη γλώσσα μεγαλύτερη ποσότητα λίπους) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπνική άπνοια.

Διαβάστε επίσης:

Οι ασθένειες που φαίνονται στα μάτια
Σημάδια κακής υγείας που φαίνονται στο πρόσωπο
Δείτε από τα νύχια σας αν η καρδιά σας λειτουργεί σωστά