ΥΓΕΙΑ

Οι συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια σας

Η καλή υγεία των δοντιών και του στόματος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας υγείας για τον άνθρωπο.

Οι συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια σας

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που συνδέονται με την κακή στοματική υγιεινή και γι' αυτό είναι σώφρον να ξέρουμε ποιες είναι εκείνες οι συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια μας, για να τις περιορίσουμε και -ιδανικά- να μην τις επαναλάβουμε.

Δάγκωμα πάγου

101getty rm photo of woman eating ice

Όταν δαγκώνετε σκληρά παγάκια διατρέχετε τον κίνδυνο να προκαλέστε μικρές ρωγμές και κατάγματα στα δόντια σας, ειδικά αν έχετε ήδη κάποια ευαισθησία. Επίσης μπορεί να ερεθίσετε τον μαλακό ιστό στο εσωτερικό του δοντιού και να προκαλέσετε έντονους πονοκεφάλους.

Σκουλαρίκια σε γλώσσα και χείλη

102photolibrary rm photo of tongue bar

Τα μεταλλικά σκουλαρίκια, που πολλοί νέοι έχουν στη γλώσσα, μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές στα δόντια λόγω της διαρκούς τριβής. Επίσης, όταν το μέταλλο τρίβεται με τα ούλα προκαλεί μικροεκδορρές οι οποίες λειτουργούν ως "πύλες εισόδου" για βακτήρια και ιούς και προκαλούν λοιμώξεις.

Τρίζετε τα δόντια σας

103getty rm photo of clenched teeth

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να φθείρει τα δόντια με την πάροδο του χρόνου. Είναι ένα φαινόμενο που συχνά δεν το αντιλαμβάνεται το άτομο και προκαλείται συνήθως από το στρες και τις κακές συνήθειες του ύπνου. Το να φορέσετε μια προστατευτική μασέλα τη νύχτα θα περιορίσει τη βλάβη που ασυνείδητα προκαλείτε στα δόντια όταν τα τρίζετε στον ύπνο σας.

Αναψυκτικά

104getty rf photo of soda bubbles

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια. Στα γλυκίσματα όλοι γνωρίζουν ότι η περιεκτικότητα ζάχαρης είναι υψηλή. Πολλοί, ωστόσο, αγνοούν ότι εξίσου υψηλή είναι και στα αναψυκτικά. Υπολογίζεται ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 8-11 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη. Τα αναψυκτικά περιέχουν επίσης φωσφορικό και κιτρικό οξύ, τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη, αλλά είναι πιθανό να είναι ακόμα πιο όξινα εξαιτίας των πρόσθετων τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.

Ανοίγετε συσκευασίες με τα δόντια σας

105webmd rf photo of woman biting medicine pack

Είναι μια κακή συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι. Μπορεί να προκαλέσει μικρά κατάγματα και ρωγμές στα δόντια σας. Τα δόντια προορίζονται για να μασάμε την τροφή μας και τίποτα άλλο.

Αμυλούχες τροφές (πχ πατατάκια και τηγανητές πατάτες)

106age rf photo of potato chips

Τα βακτήρια στην πλάκα των δοντιών διασπώνται από το οξύ που περιέχεται στο άμυλο. Αυτό το οξύ μπορεί, μάλιστα, να συνεχίσει να "επιτίθεται" στα δόντια ακόμα και 20 λεπτά μετά την κατανάλωση της τροφής ή ακόμα περισσότερο αν η τροφή έχει κολλήσει ανάμεσα στα δόντια σας. Είναι σώφρον να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας μετά από γεύμα με τέτοιες τροφές.

Διαβάστε επίσης:

Μεταλλική γεύση στο στόμα: Τι την προκαλεί

Στεγνό στόμα: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Δεν θα πιστεύετε τι σας «κρύβει» η οδοντόβουρτσά σας...

Λεκέδες στα δόντια: Ποιες τροφές να αποφεύγετε