ΥΓΕΙΑ

Τo tablet στο κρεβάτι καταστρέφει τον ύπνο

Το τεχνητό φως διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι δημιουργεί προβλήματα στον μηχανισμό της νυχτερινής ξεκούρασης.

Τo tablet στο κρεβάτι καταστρέφει τον ύπνο

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn στις ΗΠΑ οργάνωσαν ένα πείραμα στο οποίο έλαβαν μέρος 12 άτομα. Τα άτομα αυτά στην πρώτη φάση του πειράματος, πριν κοιμηθούν έκαναν χρήση στο κρεβάτι διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες, e-readers κ.α.

Στη δεύτερη φάση οι εθελοντές πριν κοιμηθούν διάβαζαν ένα βιβλίο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος των ατόμων αυτών ήταν προβληματικός όταν προηγουμένως είχαν χρησιμοποιήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Διαπίστωσαν επίσης ότι το πρόβλημα μεγιστοποιείται όταν κάποιος πριν κοιμηθεί κάνει χρήση ταμπλετών και e-readers και ειδικά εκείνων των μοντέλων που παράγουν χαμηλού μήκους κύματος μπλε φως.

Η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών κρατούσε περισσότερη ώρα ξύπνιους τους εθελοντές από ότι όταν διάβαζαν ένα βιβλίο. Επίσης η ποιότητα του ύπνου μετά τη χρήση αυτών των συσκευών ήταν πιο κακή σε σχέση με την ποιότητα του ύπνου όταν δεν γίνεται χρήση τους. Η χρήση των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συσκευών διαταράσσει τον μηχανισμό και τα μοτίβα του ύπνου. Προκαλείται διαταραχή σε σημαντικές φάσεις του ύπνου όπως σε αυτές που παράγουν όνειρα.

Αποτέλεσμα είναι το άτομο που έχει χρησιμοποιήσει ταμπλέτες και e-readers στο κρεβάτι το βράδυ να μην κοιμάται σωστά, να μην ξεκουράζεται το σώμα και κυρίως ο εγκέφαλος του όπως πρέπει. Έτσι το επόμενο πρωί δυσκολεύεται να ξυπνήσει και νιώθει ότι δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσει τη μέρα του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπεύθυνο για τα προβλήματα αυτά είναι το τεχνητό φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές το οποίο διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό που ελέγχει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».

Διαβάστε επίσης:

Κοιμηθείτε νωρίς για καλύτερη ψυχική υγεία

Το πιο βρόμικο αντικείμενο στο σπίτι σας δεν είναι αυτό που φαντάζεστε...