ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του δέρματος: Μάθετε τα πρώιμα σημάδια μέσα από εικόνες

Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, εκδηλώνονται με πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία φαίνονται στο δέρμα σας.

Καρκίνος του δέρματος: Μάθετε τα πρώιμα σημάδια μέσα από εικόνες

Τέτοιου είδους αλλαγές μπορεί να είναι νέα εξογκώματα (ελιές) ή προκαρκινικές αλλοιώσεις, τα οποία δεν είναι καρκίνος, αλλά θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου. Υπολογίζεται ότι το 40% έως 50% των ατόμων με ανοιχτόχρωμο δέρμα, θα αναπτύξουν τουλάχιστον έναν καρκίνο του δέρματος μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να εντοπίζετε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να θεραπευτεί αν εντοπιστεί εγκαίρως.

Ακτινική κεράτωση (actinic keratosis)

101adsegetwdr

Τα εξανθήματα είναι μικρά σε μέγεθος και ξεφλουδίζουν. Εμφανίζονται λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, κυρίως στο κεφάλι, τον αυχένα και τα χέρια. Συχνά αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι για την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος εάν παρουσιάζουν μεταβολές με το πέρασμα του χρόνου. Οι γιατροί συνιστούν άμεση παρέμβαση ώστε να προληφθεί η εμφάνιση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Η ακτινική κεράτωση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια.

Ακτινική χειλίτιδα (actinic cheilitis)

102sdhgr

Συνδέεται άμεσα με την ακτινική κεράτωση. Πρόκειται για προκαρκινική αλλοίωση που εμφανίζεται κυρίως στο κάτω χείλος. Συνοδεύεται συχνά από το ξεφλούδισμα των χειλιών ή την επίμονη ξηρότητα στα χείλη. Λιγότερο συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι το οίδημα και η εμφάνιση λεπτών γραμμών επάνω στα χείλη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε επιθετικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Δερματικό κέρας (cutaneous horns)

103srelthtre

Εμφανίζεται ως ένα ρομβοειδές εξάνθημα με κόκκινο χρώμα στη βάση του. Αποτελείται από συμπαγή κερατίνη (πρωτεΐνη που βρίσκεται επίσης στα νύχια). Πρόκειται για υποκατηγορία της ακτινικής κεράτωσης. Το μέγεθος και το σχήμα του κέρατος ποικίλλουν, όμως συνήθως δεν είναι μεγαλύτερο από μερικά χιλιοστά. Στη βάση του μπορεί να αναπτυχθεί ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Δυσπλαστικοί σπίλοι ή ατυπικές ελιές (dysplastic nevi - atypical moles)

104wlrethk

Μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Εμφανίζονται σε κάθε σημείο του σώματος, είτε εκτίθεται στον ήλιο είτε όχι. Μπορεί να είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος (από μισό εκατοστό και πάνω) και πιο ακανόνιστες ως προς το σχήμα τους, με εγκοπές στο περίγραμμά τους ή με το περίγραμμά τους να είναι θαμπό. Μπορεί να είναι επίπεδες ή να προεξέχουν και η επιφάνειά τους να είναι λεία ή τραχιά.

Πότε μια ελιά είναι πρόβλημα;

Μια ελιά (σπίλος) είναι μια καλοήθης αύξηση των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που δίνουν στο δέρμα το χρώμα του. Παρά το γεγονός ότι πολύ λίγες κρεατοελιές γίνονται καρκινικές, η μη φυσιολογικές (δυσπαλστικές) ή άτυπες ελιές μπορεί να εξελιχθούν σε μελάνωμα την πάροδο του χρόνου. Οι κανονικές κρεατοελιές είναι επίπεδες ή και ανυψωμένες (μικρό εξόγκωμα) ή μπορεί να αρχίσουν ως επίπεδες και να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Η επιφάνειά τους είναι συνήθως ομαλή. Οι ελιές που μπορεί να έχουν μεταβληθούν σε καρκίνο του δέρματος έχουν συχνά ακανόνιστο σχήμα, περιέχουν πολλά χρώματα και είναι μεγαλύτερες από το μέγεθος της γόμας ενός μολυβιού. Οι περισσότερες ελιές αναπτύσσονται κατά την εφηβεία ή την ενηλικίωση. Είναι ασυνήθιστο να αποκτήσετε μια νέα ελιά σε πιο προχωρημένη ηλικία.

Ασσυμετρία

105sdehgbtgrfsd

Ασυμμετρία σημαίνει ότι το μισό μιας ελιάς δεν ταιριάζει με το άλλο μισό. Οι κανονικές κρεατοελιές είναι συμμετρικές. Όταν ελέγχετε το δέρμα σας για κρεατοελιές ή φακίδες, σχεδιάστε μια νοητή γραμμή που διέρχεται από το μέσο της ελιάς και συγκρίνετε τα δύο μισά. Αν δεν φαίνονται το ίδιο και στις δύο πλευρές, επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.

Περίγραμμα

106kdesrgew

Αν το περίγραμμα ή οι άκρες της ελιάς είναι ακανόνιστες, θολές και τραχιές στην υφή, πρέπει να ελεγχθούν από έναν δερματολόγο.

Χρώμα

107sdelkgkhres

Μια ελιά που δεν έχει το ίδιο χρώμα σε όλη της την έκταση ή έχει αποχρώσεις μπεζ, καφέ, μαύρου, μπλε, λευκού και κόκκινου χρώματος, είναι ύποπτη ως προκαρκικινό σημάδι. Οι κανονικές κρεατοελιές έχουν συνήθως μία μόνο απόχρωση. Μία ελιά με πολλές αποχρώσεις ή διαφορετικούς τόνους του ίδιου χρώματος πρέπει να ελέγχεται από έναν γιατρό.

Διάμετρος

108wdethgrdf

Μια ελιά είναι ύποπτη ως προκαρκινικό σημάδι, αν η διάμετρός της είναι μεγαλύτερη από την γόμα ενός μολυβιού.

Εξέλιξη/μεταβολή

109wethwretg

Μια ελιά που εξελίσσεται (συρρικνώνεται, ή γίνεται μεγαλύτερη, αλλάζει το χρώμα, αρχίζει να σας προκαλεί φαγούρα ή αιμορραγεί) θα πρέπει να ελέγχεται από έναν γιατρό.

Διαβάστε επίσης:

Πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος του πνεύμονα (εικόνα)

SOS! Τα σημάδια που δείχνουν αν κινδυνεύετε από αναιμία

Βρετανική έρευνα: Το 40% των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί

Βραχνή φωνή: Δείχνει καρκίνο ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;