ΥΓΕΙΑ

Πόνος στους όρχεις: Δείτε τι μπορεί να τον προκαλεί

Επειδή οι όρχεις είναι πολύ ευαίσθητα όργανα, ο παραμικρός ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία.

Πόνος στους όρχεις: Δείτε τι μπορεί να τον προκαλεί

Ο πόνος εντοπίζεται πάνω στους ίδιους τους όρχεις, ενδέχεται όμως να αντανακλά στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Το ορχικό άλγος, όπως λέγεται επιστημονικά, έχει πολλές αιτίες και γενικά είναι μία επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Συστροφή των όρχεων

Είναι η κατάσταση κατά την οποία ο όρχις έχει περιστραφεί μέσα στο όσχεο, προκαλώντας στραγγαλισμό στα αιμοφόρα αγγεία που περιέχονται στο σπερματικό τόνο, με αποτέλεσμα την διακοπή της παροχής αίματος προς τον όρχι. Επειδή το αίμα περιέχει οξυγόνο, και οι όρχεις χρειάζονται οξυγόνο για να παραμείνουν ζωντανοί, η συστροφή μπορεί να οδηγήσει στο «θάνατο» του όρχι. Έτσι, ή συστροφή των όρχεων απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να σώσει τον όρχι. Συστροφή όρχεως μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή κατά τους πρώτους μήνες της ζωής (στα νεογνά) και στα αγόρια μεταξύ των ηλικιών 12-18 ετών.

Τραύμα

Ένα τραύμα στους όρχεις μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, τις περισσότερες φορές όμως, υποχωρεί σχετικά γρήγορα. Αν ωστόσο προκληθεί αιματοκήλη (συλλογή αίματος που περιβάλλει τον όρχι) ή ρήξη του όρχεως απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.

Επιδιδυμίτιδα

Είναι η πιο κοινή αιτία του πόνου των όρχεων στους άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών. Σε σεξουαλικά ενεργούς άνδρες, η πιο κοινή αιτία της επιδιδυμίτιδας είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως η γονόρροια ή χλαμύδια. Σε νεότερους επίσης άνδρες πολύ κοινή αιτία λοίμωξης της επιδιδυμίδας είναι ή λοίμωξη του προστάτη αδένα και κυρίως οι χρόνιες μορφές (προστατίτιδες), από όπου τα μικρόβια μεταναστεύουν στο υπόλοιπο ουρογεννητικό σύστημα και πολύ συχνά στις επιδυδιμίδες , προκαλώντας και προβλήματα στειρότητας.

Ορχίτιδα (φλεγμονή των όρχεων)

Είναι μόλυνση που συνοδεύεται από μια επιδιδυμίτιδα, ειδικά όταν η τελευταία έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία για μέρες. Οι περισσότερες περιπτώσεις ορχίτιδας προκαλούνται από μια ιογενή λοίμωξη όπως αυτή της παρωτίτιδας.

Ορχικός όγκος

Σπάνια προκαλεί πόνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει οίδημα και συνήθως ένα αίσθημα βάρους στον όρχι. Ή έγκαιρη ανίχνευση και ή άμεση χειρουργική αφαίρεση του, μπορεί να βελτιώσει αισθητά την πρόγνωση για επιβίωση των ασθενών με καρκίνο των όρχεων.

Βουβωνοκήλη

Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν μέρος του εντέρου βγαίνει μέσα από ένα ελαττωμένης αντίστασης άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα και κατέρχεται στο όσχεο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο ή πρήξιμο στους όρχεις.

Διαβάστε επίσης:

Συστροφή όρχεως: Τι την προκαλεί και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κονδυλώματα

Υποσπαδίας: Μια από τις συχνότερες ανωμαλίες του πέους