ΥΓΕΙΑ

Κολπική ξηρότητα: Δείτε τις 5 πιθανές αιτίες

Η ξηρότητα του κόλπου δεν εμφανίζεται μόνο κατά την εμμηνόπαυση. Πρόκειται για μια σοβαρή ενόχληση, καθώς εμποδίζει τη γυναίκα να απολαύσει το σεξ. Για να αντιμετωπιστεί, η γυναίκα πρέπει αρχικά να γνωρίζει πού οφείλεται.

Κολπική ξηρότητα: Δείτε τις 5 πιθανές αιτίες

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες.

1. Ψυχολογική κατάσταση

Το σεξ είναι μια διαδικασία σωματική αλλά και ψυχική, ιδιαίτερα για τη γυναίκα. Εάν η γυναίκα είναι πολύ στρεσαρισμένη ή στενοχωρημένη, το τελευταίο που σκέφτεται είναι το σεξ, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να επέλθει η διέγερση. Αποτέλεσμα είναι η μειωμένη λίπανση του κόλπου.

2. Παλαιότερες εμπειρίες

Εάν μια γυναίκα έχει πονέσει στο σεξ στο παρελθόν, το σώμα της μπορεί να αντιδράσει κάποια στιγμή στο μέλλον. Πρόκειται για έναν έμφυτο μηχανισμό άμυνας. Οι μύες του πυελικού εδάφους συσπώνται ρυθμικά για να εμποδίσουν τη διείσδυση και οι ιστοί του κόλπου ξηραίνονται.

3. Αντιισταμινικά φάρμακα

Τα αντιισταμινικά συνιστώνται για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης. Η δράση τους έχει σαν αποτέλεσμα να ξηραίνονται οι βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του κόλπου.

4. Αντισύλληψη

Μικρό ποσοστό γυναικών που λαμβάνουν αντισυλληπτικά (περίπου 3-5%) μπορεί να αντιμετωπίσουν κολπική ξηρότητα. Εάν η ξηρότητα οφείλεται πράγματι στην αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας προτείνει κάποια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης ή βάλτε στη ζωή σας το λιπαντικό.

5. Σαπούνια

Σε πολλές περιπτώσεις, η ξηρότητα οφείλεται σε λοσιόν και σαπούνια που χρησιμοποιούνται για κολπικές πλύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κολπικά αέρια κατά τη διάρκεια του σεξ – Τι είναι και τι να κάνετε
Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν ανάλογα με το χρώμα τους
Τι δείχνει η περίοδος της γυναίκας για την υγεία της